KABA

Rozgati može osoba vedra duha, spremna za društvo i pokoju čašicu rakije kako glas ne bi pucao 

Rozganje je najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj. Potječe još od predslavenskog balkanskog pjevanja s područja antičke Dalmacije. Nosi i druge nazive poput – ojkanje, pjevanje samica, ganga, orzanje, groktanje. Rozgalice rozgaju i u KUD-u Izvor Generalski stol.

-Narodna nošnja Generalskog stola sastoji se od rubače, podsuknje, pasa, krila, zastora, lajbeka, rubca i štruka kazala je Ankica Moškun, zamjenica predsjednika KUD-a Izvor Generalski stol.

Rozganje je uvršteno u nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske 16. studenog 2010. kao ugrožena nematerijalna svjetska baština. Ono je poseban osjećaj koji prožima cijelo tijelo jer nije samo pjevanje, već komunikacija između rozgalica i prirode koja ih okružuje. Cilj rozganja bio je da se žene koje rozgaju izdvoje od gudaca i svirača te samostalno pokažu načine rozganja.

Ne može svatko rozgati. Rozgati može naučiti onaj tko to voli, tko se dovoljno potrudi, a ima sluha. Bilo bi poželjno da je to osoba vedra duha, spremna za društvo, veselje i pokoju čašicu rakije kako glas ne bi pucao, rekla je Ankica.

Teško je govoriti rozgaju li bolje žene ili muškarci budući da su ženska pjevanja uvijek u donjem registru, a muška u gornjem. No, istraživanja su pokazala kako su pravi pjevači naučili pjevati od žena.

Nas smo tri žene koje rozgamo u Generalskom stolu. Mnoge generacije otišle su na fakultete, udale se, rodile i, nažalost, napustile ova područja. Trudimo se uvijek privući nove članice i naučiti ih rozgati.

KUD Izvor Generalski stol djeluje 20 godina i postiže izvrsne uspjehe ne samo u Hrvatskoj, već i izvan nje.

Djelujemo 20 godina. U 20 godina puno smo radili. Izdali smo pet CD-a, snimili 16 kazališnih predstava, samostalno započeli snimati kratke igrane filmove kao uvertire za naše predstave, a ostvarili smo i više od 600 nastupa diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Iduće godine obilježavamo veliku obljetnicu društva povodom koje ćemo predstaviti monografiju na preko 400 stranica, kazao je predsjednik KUD-a Izvor Damir Škrtić.