KABA

Ljeto na Dobri: Njegujmo i čuvajmo tradiciju u raznovrsnim oblicima

Kulturno umjetničko društvo Stative deseti je put organiziralo manifestaciju Ljeto na Dobri na kupalištu Krvavi mlin. U kulturno umjetničkom programu nastupili su KUD Netretić, KUD Sveti Antun Zadobarje te KUD Stative kao domaćin.

Ovo je već 10. manifestacija Ljeto na Dobri. Zamislili smo ju kao ležernije druženje folkloraša uz pjesmu i ples, a zaigrali smo i stare tradicijske igre, kazala je Marijana Martinac, predsjednica KUD-a Stative.

Bez obzira što se je bilo riječi o manifestaciji u kojoj sudjeluju kulturno umjetnička društva sudionici nisu nosili nošnje jer su sudionici odlučili prikazati folklor u izvornom obliku.

Željeli smo pokazati kako se to pjevalo i plesalo prije, bez pozornice, na zemlji – ležerno, dodala je Marijana.

U sklopu događanja održano je i natjecanje u starim seoskim igrama, a članovi društava sudionika natjecali su se u prenošenju vode, rezanju drva, potezanju konopa te već tradicionalnoj igri kamena s ramena.

Ove godine, po prvi put, manifestaciji se pridružila i Mladež DVD-a Stative koji su izveli pokaznu vježbu i na taj način predstavili svoj rad.

Naše društvo djeluje od 1955. godine i broji 70-tak članova. Naša današnja uloga ovdje je biti suorganizator našim mještanima i kolegama iz kulturno umjetničkog društva, rekla je Ivana Jarnević iz DVD-a Stative.

Domaćin je imao dva cilja – razveseliti ljude i omogućiti im dobru zabavu jer smatra kako našem društvu nedostaje vedrine i veselja. Njegujmo tradiciju i čuvajmo ju u raznovrsnim oblicima!