Od danas na snazi preporuke za štednju plina, ministar Filipović: Potrebno je manje rashlađivati prostor

S prvim danom kolovoza na snagu bi trebale stupiti smjernice Vlade o uštedi plina. Podsjetimo, početkom tjedna na razini Europske unije donesena je odluka kako bi se ove zime potrošnja plina trebala smanjiti za 15 posto, a na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izvjestio je kojim će koracima hrvatski građani moći uštedjeti energiju prilikom vrućih ljetnih dana

-Opće je poznato da nije dobro da postoji prevelika razlika između vanjske temperature i temperature gdje se koriste klimatizacijski uređaji. Preporuča se da tu bude razlika 7 Celzijevih stupnjeva, a za svaki stupanj niže temperature u nekom prostoru utroši se 3 do 5 posto više energije. Prema tome, sugerira se da temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 Celzijevih stupnjeva.

Pojasnio je i što činiti kada na dođu hladniji, zimski dani.

-Ako se temperatura koja se održava u prostoriji smanji samo za 1 stupanj – godišnje se može uštedjeti približno 5 % energeije za grijanje. Smjernice idu prema tome da maksimalna temperatura grijanja kada počne ogrjevna sezona bude 21 stupanj.