KABA

VK Karlovac: “Sreća prati hrabre, a mi smo na pravom putu prema velikom uspjehu”

Na lijevoj obali rijeke Korane, u neposrednoj blizini Foginovog kupališta, djeluje veslački klub Karlovac. Trenutno je u klubu oko 70 odraslih članova od kojih je jedan veći dio članova i podigao ovaj mladi veslački klub. U današnje vrijeme teško je osnovati bilo koji sportski klub, a opremiti veslački klub i pokrenuti pogon da se stvaraju veslači, velik je zalogaj. Iz kluba navode da je optimalna dob za ulazak u veslanje s 12 godina.

Što se tiče broja djece, trenutno je 30-ak djece koja treniraju u našem klubu, a za dolazak nove djece uvijek smo otvoreni te nam se slobodno jave u klub osobno, na mail ili na Facebook stranicu. Optimalno je da su djeca dobi 12 – 13 godina, a kako će se dalje razvijati njihov veslački put, ovisi samo o njima i njihovom trudu te upornosti. Veslanje je iznimno težak i zahtjevan sport gdje opstaju samo najuporniji i najizdržljiviji, neovisno o talentu – rekao je Tihomir Jarnjević, predsjednik kluba

S obzirom da je prvi dio veslačke sezone završio početkom srpnja, trenutno je veći dio klupskih veslača na godišnjem odmoru te s ponovnim treninzima veslači službeno kreću početkom kolovoza. Drugi dio sezone počinje već krajem kolovoza i trajat će do studenog ili dok vrijeme to dozvoli, a u tom periodu ovi veslači planiraju nastupiti na još par regata gdje mislie nastupiti s najmanje 4 posade. U kalendaru Hrvatskog veslačkog saveza još je velik broj regata koje slijede.

Inače, trenutno se održavaju svjetska prvenstva za juniore i seniore, ali s obzirom da trenutno radimo s najmlađim kategorijama, još smo svakako premali i premladi za takve uspjehe. Takvi uspjesi su nam u konačnici i najveći cilj da u budućnosti imamo priliku sudjelovati na nekim ozbiljnijim natjecanjima. Ali, prvo reci hop, to su naše želje, a što će biti, pokazat će budućnost – objašnjava Jarnjević

 

Veslanje je iznimno težak i zahtjevan sport, gdje opstaju samo najuporniji i najizdržljiviji neovisno o talentu. U klubu su ponosni na rezultate, a predsjednik ističe neke od njih:

-Tin Jarnjević u skifu koji je u kategoriji juniora B u A finalu osvojio 5. mjesto na prvenstvu RH. U ovoj fazi za naš klub je to izniman rezultat, tim više jer u njegovom slučaju ima još jako puno prostora za napredak. Maja Plavetić, vrlo mlada veslačica koja također u ovo kratko vrijeme živi veslanje, 7. mjesto na prvenstvu RH, iznimno uporna i motivirana, kao i Jakov David Vuković koji je osvojio 9. mjesto na prvenstu RH. Tu su još Roman Romčević, mladi junior B koji također predano radi i redovito sudjeluje na natjecanjima te mlade kadetkinje A, Zara Cvitešić i Nika Cvitešić. Prvo mjesto u kadetskom četvercu na Jumbo regati u kojem su nastupile Antea Spasojević, Vita Živčić, Zara Cvitešić i Nika Cvitešić s kormilarkom Nikom Keser, izuzetno nas je razveselilo i pokazalo da smo na dobrom putu. Tu je i Nikša Orhanović Sertić koji je također u kratko vrijeme uspio prijeći u regatne veslače. I veteranka Lucija Škrtić, neumorno vesla i nastupa za naš klub u kategoriji veteranki i to ne samo u Hrvatskoj. Kako ne bismo bili ponosni, srca su nam puna. Što se tiče naših mladih veslača,  to su većinom djeca koja su ove godine po prvi put sjela u čamac. – Jarnjević

Mladi veslači planirali su nastupati na karlovačkoj regati koju je održao VK Korana, no predsjednik navodi da je VK Korana poslao raspis na manji broj klubova koje su planirali pozvati, a raspis regate nije bio nigdje javno objavljen pa njihov klub nije imao niti mogućnost prijaviti se na to natjecanje. Ističu da poziv nije bio dostupan na stranicama organizatora regate, a nije bio objavljen niti na stranici Furki sporta službenoj stranici za prijavu posada za regate. Bez obzira na sve, članovi VK Karlovac došli su kao klub bodriti mlade veslače koje cijene i podržavaju.

Naravno, uspjesi ovog kluba ovise i o financijskoj situaciji jer trenutno sve sami financiraju uz pomoć članova i donatora o čemu brine upravni odbor kluba, što mu i jest osnovna zadaća, a u budućnosti se nadaju u jednom dijelu i pomoći Grada te Županije.