KABA

Dvojne cijene i dolazak eura: Mislim da će se cijene zaokruživati i inflacija još malo otić gore

Od 5. rujna ove godine do kraja sljedeće godine trajat će obvezno dvojno iskazivanje cijena, u kunama i eurima. Na Karlovačkoj tržnici toga se nisu obvezni držati svi.

– Što se tiče OPG-ova oni nisu obveznici iskazivanja dvojnih cijena, mi kao trgovačko društvo smo 20. srpnja objavili cjenike koji su izraženi kunama i eurima. Na taj način pokušavamo polako prilagođavat ljude. Kako će naši korisnici koji imaju pravnu osobnost tvrtke ili obrta, to stvarno ne znam, mislim da će 5. rujna svi krenuti osim ovih koji prodaju na klupama.

Dolazak eura nekima bi mogao samo otežati poslovanje, smatra Pervan.

– U zadnje vrijeme dogodila se jedna fluktuacija naših poslovnih partnera, neki odlaze, neki dolaze. Očito da ova kriza, inflacija koja dolazi uzima maha. Mislim da će najveći problem biti to da će se uvođenjem eura cijene zaokruživati i da će inflacija još malo otić gore tako da je pitanje kako ćemo nakon zime i hoće li ljudi ostati. Mi smo kupili pelete po najnižoj mogućoj cijeni i imamo svoju vlastitu kotlovnicu pa ćemo s cijenama grijanja nešto morat ić malo gore, al ne bih bio u koži onima koji se griju na plin trenutno, rekao je direktor tržnice Niko Pervan.

Otkako su neke trgovine već počele prikazivati dvojne cijene, građani tek sada primjećuju razlike u cijenama istih namirnica kod nas i u inozemstvu.

– Ja tako i tako tu ne živim, već u Njemačkoj, kupujem i plaćam u eurama već godinama, ovdje je sve nekako skuplje, il se to meni čini. Evo sad sam bila baš u dm-u. U istoj trgovini u Njemačkoj za istu stvar drugačija je cijena, nešto je višlja u Hrvatskoj, nije to puno ali se vidi, kazala je Tomislava Lovreković.

– Kuna je kuna, iznosi u eurima nekako izgledaju manje, 10 eura čini se kao ništa, ne sviđa mi se to, kaže kroz smijeh Tanja Sertić.

– Ne znam kako ćemo se mi stariji snaći, kako će nas prevariti, zabrinuta je jedna umirovljenica.

Zakonom o uvođenju eura tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje cijena, a glavni alat u borbi protiv toga trebalo bi biti upravo dvojno iskazivanje cijena. Predsjednik obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković smatra kako prevara ne bi trebalo biti.

– onaj koji si to dozvoli tog čekaju sankcije, zakonodavac je sve jasno propisao. Ja vjerujem da će prevara biti vrlo vrlo malo.

Osim štandova na tržnicama i OPG-ova od iskazivanja dvojnih cijena pošteđeni su i taksisti, kiosci, benzinske crpke i ostali kojima je takvo iskazivanje nepraktično. No, i na njihovim računima, prilikom prodaje roba i usluga, iznos cijena će trebati biti u obje valute.