KABA

Marija s down sindromom uspješno maturirala, prije rođenja liječnici su roditeljima govorili: Nemojte se nadati ničemu, ostavite to, potpišite tu!

Marija Vuksan djevojka je s down sindromom koja je uspješno završila redovni program obrazovanja za zanimanje kuhar u Trgovačko-ugostiteljskoj školi Karlovac. Marijina želja bila je upisati slastičarstvo no s obzirom da nisu bile takve prilike upisana je u školu za kuhara što joj se jako svidjelo.

– Išla sam redovito u školu, učila sam, redovito pisala domaću zadaću. Imala sam dobre ocjene, kazala nam je Marija istaknuvši koje kolače posebno voli raditi.

– Volim peći ledeni vjetar i cheesecake. To više volim nego čokoladni, jer ne volim čokoladno već samo bijelo, bijele kolače i torte i bijelu pitu. Volim kuhati raznovrsna variva, mesa…

U njihovoj obitelji uvijek se nešto fino kuha i svi su spremni jedni drugima pomoći, a ponekad se bratski i posvađaju ispričala nam je Marija.

– Ja i moj brat inače se bratski posvađamo, a ponekad uzima bez pitanja mobitel pa malo vičem na njega, kaže kroz smijeh Marija.

Otakako se Marija rodila majka i otac je nastoje osamostaliti za život.

– Nastojimo je ohrabriti da može sve, da si zna osigurati hranu, pripremiti, uzeti, čuvati urednost kuhinje, znati što je čisto, što nije, a ona je jako željela postati slastičarka, to onda kad smo se upisivali nije bilo moguće, ali se izbor za kuharicu sada ispostavio još bolji jer ona ima znanje iz kuharstva a i u pripremi slastica. Ona se dalje može razvijati u tom smjeru ako bude željela, rekla je Marijina majka Bernarda Vuksan.

Otac Antun Mariju opisuje kao dragu, osjećajnu, empatičnu i svestranu. Podršku obitelji uvijek su imali, a prilikom kćerina rođenja bilo je i straha ponajviše jer podrške od strane liječnika baš i nije bilo.

– Kada u bolnici kažu ‘Od toga nema ništa, nemojte se nadati ničemu, ostavite to, potpišite tu- to su rekli u bolnici liječnici i onda kad dobiješ od liječnika takvu dijagnozu takvo nešto onda kroz čovjeka prođu strahovi jer kada te liječnik koji je profesionalac ubije u pojam odmah, onda se pojavljuju pitanja: a što bi se s tim djetetom dogodilo? kud bi oni s njim da mi kažemo da ga ostavljamo?- a to su nam ponudili. No mi niti sekunde nismo razmišljali, mi smo išli po svoje dijete i kako je bila u inkubatoru valjda se nisam nikad u životu vozio brže u autu nego kad su rekli da je vozimo doma, ispričao je Marijin otac Antun.

Više o životu s down sindromom u obitelji Vuksan poslušajte u emisiji Mogu sve.