KABA

Nisu ispunjeni zakonski uvjeti za proglašenje elementarne nepogode u Karlovcu

Nakon nevremena koje je zahvatilo karlovačko područe prošloga tjedna, sedam timova obišlo je gradski teren te izvršilo izvid štete na objektima. Procijenjeno da se radi o ukupnom iznosu od oko 6,2 milijuna kuna.

-Procijenjeni iznos višestruko je manji od zakonom propisanog uvjeta za proglašenje elementarne nepogode, a koji za Grad Karlovac iznosi 43,6 milijuna kuna. Slijedom toga Povjerenstvo grada Karlovca za procjenu šteta od prirodnih nepogoda i službeno je zaključilo da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, izvijestili su iz Gradske uprave.

Hitna sanacija štete na gradskom području obavljena je na 414 objekata. Na aktivnostima intervencija i hitnih sanacija tijekom četiri dana dnevno je u prosjeku sudjelovalo od 100 do 150 vatrogasaca, a utrošeno je oko 530 tisuća kuna, od čega je dio pomoć u hrani i vodi iz Robnih rezervi u vrijednosti od 39.450 kuna.

U sanaciji štete sudjelovale su operativne snage Grada Karlovca, Javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, Vatrogasne zajednice grada Karlovca te gradske tvrtke Zelenilo, Čistoća, Vodovod i kanalizacija, Inkasator, a pomoć su pružile i vatrogasne snage Vatrogasne zajednice Karlovačke županije, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Vatrogasne zajednice Sisačko-Moslavačke županije. Pored žurnih službi, na terenu su bili i radnici Elektre Karlovac koji su otklonili kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj mreži te Cesta Karlovac koji su sanirali štete na prometnicama.