KABA

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije donosi načine suzbijanja komaraca

Grad Karlovac zaključio je ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Karlovačke županije u iznosu od 245.862,50 kuna. Cilje je provođenje kemijskih mjera u suzbijanju komaraca. Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije 8.8., 9.8. i 10.8. provest će drugu dezinsekciju suzbijanja odraslih komaraca.

Na području Grada Karlovca provodi se uništavanje larvi i odraslih komaraca dezinsekcijom na dva načina: larvicidnim tretiranjem na 37 različitih lokacija na području grada od 10 hektara, a adulticidnim na 23 različite lokacije od 263 hektara. Ovaj proces provodi se četiri puta godišnje, od svibnja do rujna.

Ukoliko stanovništvo usprkos svim mjerama koje je poduzelo i dalje primjećuje povećan broj komaraca, svatko može nazvati na brojeve: 047/ 411 – 266 , 099/ 396 – 6799 ili na mail ddd.ekologija@zjzka.hr. Nakon provjere broja komaraca i navedenih propisanih mjera, ako će biti potrebno, provest će se  dodatna dezinsekcija.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo navode da je najbolji način suzbijanja komaraca u fazi razvoja jajašca i ličinke. Postoje mnoge mjere kojima se može smanjiti broj komaraca u okolini, a neke od njih su uklanjanje nepotrebnih premdeta u kojima se zadržava voda (bačve, kade, gume, limenke, kante i igračke), zatvaranje, okretanje ili prekrivanje spremnika i posuda za vodu te čišćenje vazi i podložaka za cvijeće. Također, jednom tjedno bilo bi dobro mijenjati vodu u posudama za zalijevanje, u poljima za životinje i drugim posudama na otvorenom. Zelene površine s visokom travom potrebno je pokositi i redovito održavati. Rupe u betonu ili kamenu u kojima se nakuplja voda, potrebno je napuniti pijeskom ili ih zabetonirati.