KABA

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Danas je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Akcija je započela u ranim jutarnjim satima, nastavljena je oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. 5. kolovoza točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se velika dvadesetmetarska hrvatska zastava.

6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice. 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena.

Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Benkovac, Dubicu, Gračac, Kijevo, Lovinac, Primišlje kraj Slunja, Vrliku te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Ministarstvo obrane organizator je obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Svečano obilježavanje započinje budnicom ulicama Knina nakon čega će se održati središnja svečanost na stadionu NK Dinara.

omicron