Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je na gradskom groblju Jamadol u Karlovcu. Zapaljene su svijeće i položeni vijenci za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. U crkvi Presvetog Srca Isusova služena je sveta misa nakon čega je krenuo prigodni program u Muzeju Domovinskog rata na Turnju s predavanjem koje je vodio brigadir u miru Dubravko Halovanić.

– Želim svima sretan Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja. Danas ćemo se upoznati s Karlovačkom županijom tijekom Domovinskog rata jer je jedna od rijetkih županija koja je imala crtu bojišnice kroz cijelu županiju, od kanala Kupa-Kupa pa do Kapele, 180 kilometara crte bojišnice je bilo i kompletno zborno područje je bilo u tom sastavu sadašnje županije Karlovačke. Mi smo imali po danima, od prvog dana 11 tisuća branitelja je bilo aktivirano, a 7. dan je bilo negdje oko 16 tisuća branitelja na ovom području. Nakon 27 godina ja sam i dalje ponosan na ono što smo uradili i što smo oslobodili 52 posto Karlovačke županije koje je bilo okupirano, kazao je Halovanić.

Dan pobjede svima je čestitala i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar.

– Ovom prilikom želim zahvaliti svakom branitelju, braniteljici, svakom čovjeku koji je sudjelovao u logistici pripreme ove operacije da zapravo tim činom mi danas možemo slaviti Hrvatsku domovinu. Zahvaljujem im na njihovoj hrabrosti, na požrtvovnosti, trudu i vjeri i želji za slobodnom domovinom Hrvatskom.

Predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade Srđan Fot podijelio je svoja sjećanja na ratne dane.

– Kada smo čuli da je Knin oslobođen sreća je bila neizmjerna, to je bila ona stvar koja nam je dala još dodatni motiv u sljedećim danima koliko je akcija trajala da idemo do kraja, da oslobodimo ovaj cijeli dio Hrvatske od srpskog okupatora. Mi kao branitelji smo ponosni na ovaj dan. Mislim da bi trebalo raditi na tome da i mlađe generacije ovaj dan prihvate kao svoj. Ovo je i obiteljski praznik i zbog toga mi je drago. Puno mi je srce kao i prije 27 godina kada smo čuli vijest o oslobađanju Knina. Republika Hrvatska je zasnovana na Domovinskom ratu, na ničemu drugom, kazao je Fot.

Za sve posjetitelje od 10 do 18 sati ulaz u muzej je besplatan.

Od 18 sati bit će prigodno druženje i glazbeni program za građanstvo u bivšoj vojarni Luščić u organizaciji Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi.