KABA

Nisu opterećeni prošlošću, u vrijeme Domovinskog rata nisu se ni rodili; Što mladi znaju o Oluji i što misle o životu u Hrvatskoj?

Oni nisu opterećeni prošlošću, oni se u vrijeme Domovinskog rata nisu ni rodili. O strahotama s jedne strane i hrabrosti s druge strane današnji mladi učili su u školama, ali ipak najviše od svojih roditelja. O Oluji danas znaju ono osnovno; Vojno redarstvena akcija za oslobođenje okupiranog dijela Hrvatske. Njome je oslobođen Knin 5.kolovoza zbog čega je to i državni praznik.  

Svi oni uputili su zahvalu braniteljima, svjesni svega što su hrabri borci rata učinili da bi oni danas slobodno koračali svojom zemljom.

-Hrvatskim braniteljima koji su podnijeli veliku žrtvu za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Treba biti zahvalan i odati im veliku počast i hvalu za sve što su učinili.

No, Tin je mišljenja kako je vrijeme da se loša sjećanja i loši komentari potisnu jer ne donose nikakvu korist društvu, ali da se njeguje dostojanstveno sjećanje s velikim poštovanjem.

 

Različita su njihova mišljenja o učenju o Domovinskom ratu u školama.

 

S jedne strane su oni koji smatraju da je to premalo, a drugima je dovoljno.

-Smatram da se o Domovinskom ratu ne uči dovoljno u školama i da je potrebno raditi na promicanju svijesti o njegovoj važnosti za današnje hrvatsko društvo, kazao je Karlo.

-O važnosti i tijeku rata premalo se uči. Previše se pažnje daje samoj činjenici da je to rat, a bio je više od rata, mišljenja je Tin.

-U školama se ne uči ni približno dovoljno o Domovinskom ratu, istaknuo je Antonio.

-Mislim da da, ako se mene osobno pita mi smo puno o tome učili, svake godine smo imali organizirani put u Vukovar i više puta predavanja baš na temu Domovinskog rata, smatra Lucija.

-Ne uči se dovoljno o Domovinskom ratu, ali i ovo što se uči su vrlo često iskrivljene informacije. Djeca koju zanima će sama istraživati, ona koju ne zanima, neće. Ne trebamo živjeti u prošlosti, već se treba okrenuti budućnosti zbog boljitka svih zajedno, bez mržnje jednih prema drugima, objasnio nam je Ivan.

 

Život je kažu dobar u Hrvatskoj sada. I dalje, 27 godina nakon rata, ima puno prostora za napredak i potreba novih generacija.

 

-Ima puno prostora za napredak s ekonomskog aspekta u državi, za sad se sve kreće u dobrom smjeru i vjerujem da će se životni standard približit onom visokom u razvijenim europskim državama, kaže Tin.

Antonio se vidio ovdje i nakon fakulteta. Za sada mu je studentski život OK, ali može i bolje. Isto misli i Lucija. 

-Zapravo imaš puno mogućnosti pogotovo kao mlada osoba, iako mislim da ako to pitaš starije ljude da će reći suprotno. Studentski život je dobar ako studiraš u svome gradu, ako si u drugome gradu isto je OK jer neke županije svojim studentima nude besplatan prijevoz, imaš jefine menze, mogućnost jefinog smještaja (osim u Zagrebu), lako se zapošljavamo. U drugim državama mislim da je studentski život puno skuplji. Vidim se tu i u budućnosti.

-Trenutni život u Hrvatskoj je uvelike definiran mogućnostima koje nude europska sredstva kojima se ubrzava razvoj ključnih sektora hrvatske industrije, turizma, prometne infrastrukture i sl. Mislim da postoji mnogo prostora za napredak, ali da se napredak ipak već sada vidi, istaknuo je Karlo.