KABA

Besplatne turističke ture po Karlovačkoj županiji- današnja tema: Predziđe kršćanstva

Udruga turističkih vodiča Karlovačke županije ‘Bastion’ osmislila je turističku turu koja ima za cilj prezentirati povijesna zbivanja na području Karlovačke županije u vrijeme prodora Osmanlija. Tura se zove Predziđe kršćanstva i danas je organizirana druga po redu. Okupila je 16 zainteresiranih građana koji će obići stare gradove u Karlovcu, Novigradu na Dobri, Ribniku i Ozlju. Priče iz povijesti okupljenima će prenositi Dubravko Halovanić.

– Ove tvrđave koje danas obilazimo su bile u ulozi zaštite ovih prostora gdje je bila smještena i vojska i plemići koji su bili vlasnici tih objekata a držali su profesionalnu vojsku koja je mogla odoljeti ovim Osmanlijskim osvajačkim vojskama koje su prolazile po ovom prostoru. Znači obrađujemo temu tvrđava, način života, naoružanje koje su imali, koje su koristili, društvenu organizaciju u to doba, kazao je Halovanić.

Tura je dio projekta koji je financirala Karlovačka županija, a u udruzi Bastion su osmislili više tura, kazala nam je članica udruge Maja Vidović.

– Postoji još jedna tura ove godine koja je dobila sredstva iz projekta i bavit će se malo manje poznatim lokalitetima poput Barilovića, prošli tjedan je odrađena tura po kupalištima i to mi se čini kao jedna vrlo perspektivna tura u budućnosti i nadamo se da će one zaživjeti kao komercijalne ture jednog dana, a ovo su sad pilot projekti koje financira Karlovačka županija a u budućnosti bi to trebala biti turistička ponuda grada, odnosno županije, rekla nam je Vidović.

Prvi je ovo put da će ovakve organizirane ture biti rasprostranjene po cijeloj županiji, a ne samo u Gradu Karlovcu.