Međunarodni radioamaterski kamp – Imamo vrhunsku opremu i radio uređaje

Ovog su vikenda mladi iz 30 zemalja svijeta sudjelovali u nekoliko radionica na Međunarodnom radioamaterskom kampu YOTA Croatia u Karlovcu. Snimili smo dojmove nekoliko sudionika.

Srđan Milić stigao je iz Dubrovnika gdje je član tamošnjeg radio kluba. Ispričao nam je kako je sve počelo i čime se bave u kampu.

– Sve je počelo u ponedjeljak s postavljanjem cijele lokacije, prvi korak je bio izvidjeti teren, nakon odluke gdje će sve antene biti, postavljeni su antenski stupovi za sve radioamaterske opsege s ciljem da drže sve veze s radioamaterima diljem svijeta. Kao što vidite imamo vrhunsku opremu i radio uređaje, kazao je Milić.

Milić je zadovoljan i društvom koje ovdje ima. Mnogi od sudionika već su prolazili slične radionice u svojim zemljama.

– Imamo radionice o radijskom upravljanju na daljinu, o cijelom sustavu s kompjuterima i serverima koji su dobri za okoliš. Ovakvu radionicu sam imao prilike prolaziti i kod nas, kazao je sudionik iz Alžira.

Iskustvo s radionice satelitske komunikacije s nama je podijelio Mario iz Španjolske.

– Radionica je vrlo zanimljiva, učimo nove stvari, o novim satelitima za prijenos radio signala.

I Mariji Kostić iz Srbije radionice su vrlo zanimljive i poučne.

– Danas smo imali radionicu gdje smo učili o novim digitalnim komunikacijama u radioamaterizmu, radionica je bila odlična. To sam radila i ranije a sad sam imala priliku da s vrhunskom opremom to isto napravim i zaista sam sretna.

Na radioamaterskom kampu sudionici su imali prilike i međusobno se upoznati, družiti te upoznati kulturu i gastronomiju različitih zemalja iz kojih su stigli.