Posao konobara nije jednostavan – različite, duge smjene, noćni rad, cjelodnevno stajanje, neugodne situacije s gostima.

Karlovčani su jako ljubazni i dragi gosti. Kod nas je obiteljska atmosfera pa ljudi vole doći. Naravno, uvijek postoje gosti kojima nije dan i nisu dobre volje, ali im se trudimo ljubazno pristupiti i omogućiti da se osjećaju bolje, kazala je Ivana Vranešić.

Zna se dogoditi da su gosti nestrpljivi i da prigovaraju. Svi žele što prije dobiti svoju kavu, ali u pravilu ljubazni su i dobri gosti, rekao je Lovro Juras.

Za razliku od nekih zemalja, u Hrvatskoj na računu uglavnom nećete platiti iznos napojnice. Odnosno, račun bi vam trebao iznositi točno onoliko koliko košta piće koje ste pili u kafiću. Nećete biti obvezni platiti dodatnih 10-15% na ono što ste popili. No, naravno, i u Hrvatskoj je običaj da se konobarima ostavi napojnica. Karlovački konobari zadovoljni su iznosom napojnice na kraju radnog dana.

Naši gosti češće ostavljaju, a stranci manji. No, stranci kada ostave napojnicu onda ostave veći iznos. Zadovoljna sam kako se na taj način dodatno zaradi i to bude lijep iznos na kraju dana, zaključuje Ivana.

Ove godine Hrvati ostavljaju puno bolje napojnice nego stranci što me začuđuje, kaže Sven.

Razlike između domaćih i stranih gostiju postoje. Ljudi su različiti pa su različiti i pristupi.

Volim strance. Uvijek su nasmijani, veseli. S njima mi je ugodnije raditi nego s našim gostima. Uvijek ima gostiju koji traže posebnu pažnju i uslugu pa im treba posvetiti vremena, ali bitno je da smo svi na kraju zadovoljni, rekla je Stela Marjanović.

 

Ključ svega je činiti stvari koje su u interesu gosta, a ne na dobrobit osoblja. Svakom gostu nemoguće je ugoditi, ali treba pokušati pridobiti njihovu naklonost kako bi se ponovno vratili u objekt u kojemu radite.

Tags: