Provjerili smo imovinske kartice direktora karlovačkih gradskih tvrtki: Najplaćeniji Uđbinac, a najimućniji Smojver

Prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa direktori gradskih tvrtki postali su državni dužnosnici. To znači da su morali predati svoje imovinske kartice Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.  Uz to, ostali su bez božićnica, uskrsnica i regresa, službenog auta koji im je na raspolaganju od 0-24. Provjerili smo koliko zarađuju direktori karlovačkih gradskih tvrtki, ali i što se sve nalazi na njihovim imovinskim karticama.

U registru obveznika dostupni su podaci svih direktora gradskih tvrtki, osim Hrvoja Klobučara, direktora Gradske Toplane. Iz Povjerenstva su nam odgovorili kako je Klobučar imovinsku karticu predao, ali se trenutno nalazi u administrativnoj provjeri Povjerenstva.

Najplaćeniji direktor je Ivan Uđbinac. Bruto plaća mu je 17.137 kuna. Riječ je o direktoru s najdužim političkim stažom. Zanimljivo je kako uz najveću plaću ima i 23 stranica dugačku imovinsku karticu. 1995. godine od Grada Karlovca je pozajmio 95.806 kuna s kamatnom stopom od nevjerojatnih 1% s rokom otplate 360 mjeseci i mjesečnom ratom 300,08 kuna. Zajedno sa suprugom vlasnik je apartmana na Viru te stana i garaže u Karlovcu. Kupnju stana i garaže su potpomognuli punac i punica. Što osobno ili sa suprugom ima i štednju u iznosu od 54.308 eura.  Od pokretnina, Uđbinac ima dvije Opel Astre. Zajedno s direktorima Vukelićem, Ivkom i Barberić vodi „mrtvu trku„ u kvadratima oranica, šuma i livada.

Iako je Udžbinac najplaćeniji, Dario Smojver, direktor Hostela Karlovac u Selcu ima najvredniju imovinsku karticu. Smojver je među direktorima s najnižom plaćom, 13.912 kuna bruto, no dugi niz godina radio je u privatnom sektoru u inozemstvu i stekao pozamašnu ušteđevinu. Zajedno sa suprugom ima štednju od 515.840 kuna i 87.901 eura. Vlasnik je kuće s okućnicom, garažom te livadom u Selcu. Naslijedio je livadu i šumu u Cesarici. Ima stan u Zagrebu. Vlasnik je jet ski-ja, quad-a, motocikla, ali i plutajućeg pontona. Supruga je vlasnica dva automobila Range Rover i BMW X3.

DP-ov direktor Vlatko Ivka, ima bruto plaću od 16.755 kuna. Ima kredit u iznosu od 30.000 eura. Naslijedio je kuću s okućnicom. Vlasnik je vikendice u općini Krašić. Kupio je i stan u Zagrebu. Vlasnik je poslovnog prostora.  Vlasnik je šuma, oranica, livada koje je stekao nasljedstvom. Od pokretnina ima osobni automobil Suzuki SX4 S-Cross, traktor IMT 539 i motocikl vespu. Uz sve navedeno Ivka ima ušteđevinu od gotovo 15.000 eura.

Direktorica Inkasatora, Andreja Barberić ima plaću bruto 16.350 kuna. Na sebi ima dva kredita od ukupno 27.000 eura. Nositeljica je OPG-a, vlasnica nekoliko oranica, livada, vinograda površine gotovo 20.000 kvadrata, a tu je i kuća u  Ribniku. Vlasnica je automobila Citroen.

Druga gradska direktorica, koja je zadužena za Vodovod i kanalizaciju, Katarina Malenica mjesečno je za svoj rad plaćena 16.892 kuna bruto. Iako je ViK gradska tvrtka s najvećim budžetom, Malenica nema najveću direktorsku plaću. Ima stambeni kredit od 69.000 eura. Vlasnica je  kuće s okućnicom. Zajedno sa suprugom ima ušteđevinu u iznosu 100.000 kuna.

Direktor Zelenila Tomislav Vukelić ima mjesečna primanja u iznosu od 16.750 kuna bruto. Uz to ima dva kredita – jedan visine 150.000 kuna i jedan visine 40.000 eura. Vlasnik je kuće  s okućnicom. Vlasnik je pokretnina u iznosu 70.000 kn i to Golfa 7  i skutera PIAGGIO NRG 50.  Ima i štednju od 10.000 eura.

Najmanje plaćena je Vanda Basta, direktorica Hrvatskog radio Karlovca. Njena plaća iznosi  11.416 kuna bruto.