Kreme, prhka tijesta, sjajne glazure, neodoljivog izgleda ali i okusa djelo su ruku karlovačkih slastičarki. Posao je to koji vole rasporediti i organizirati tako da ništa ne manjka i da svi budu zadovoljni. Mirveta Bjelivuk odlično se snalazi među slasticama. Posao raspoređuju tako da svi rade sve što treba. Posao nije monoton jer je svaki dan drugačiji.

Baš kao Mirveta i Barka Stanković uživa u poslu. Zanimljivo je kako njihova primarna struka nije slastičarstvo, no ljubav prema kolačima i tortama dovela ih je tu gdje jesu. Uz stručnu edukaciju i veliku želju sve se može. Barka je tako trgovačku blagajnu zamijenila za mikser i pregaču.

 

– Oduvijek volim peći i raditi kolače i stvarno sam se našla tu. Jako puno smo tu naučile u posljednje dvije godine, od glaziranja, ukrašavanja…, kaže nam Barka.

 

U kuhinji mnogo pomažu i praktikantice, učenice koje će jednog dana biti profesionalne slastičarke. Kažu kako vole pomagati oko izrade ukrasa za torte i ukrašavanja. U budućnosti se vide u ovakvoj radnji, voljele bi ostati i raditi u Karlovcu.

Da ovaj slatki posao nije uvijek jednostavan pokazuje i to da za određene kolače treba i po nekoliko dana pripreme, ispričala nam je pastry chefica Ines Dumešić.

– Pred nama je kolač Ciao tutti koji je jedan od najkompliciranijih kolača koji imamo. Sastoji se od prhke košarice, jedna od djevojaka treba staviti prhko tijesto, potrebno je to staviti u košaricu, speći ju i poslije ju puniti s kremom od badema, jaja, brašna, šećera. Kad je taj dio gotov onda ide mousse od limuna i sira koji iziskuje jedan dan izrade, na kraju ide samo punjenje koje sami radimo, to je pasta od pistacija, kandirane pistacije, mljevene do same paste dok ne postanu tečna fina smjesa koja se isto tako stavlja u kalupe i umeće u desert. Tu nije kraj, jedna djevojka treba napraviti glazuru koja treba odstajati 24 sata kako bi se ponovno pripremila i prelila preko kolača kako bi bio sjajan, kad je sve gotovo to još netko treba dekorirati, kaže Dumešić.

Sve više do izražaja dolazi francuska škola slastičarstva koju karakteriziraju sjajne glazure, musse kreme i višeslojne slastice. Iako je mnogo onih koji vole sve čokoladno, u sezoni su najviše tražene slastice sa svježim voćem.

Tags: