Međunarodni dan ljevaka: Niste kao većina, imate dar!

Međunarodni dan ljevaka je dan kojim se diljem svijeta pokušava pobuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine. Ljevaci čine 12% ukupne svjetske populacije, a korištenje lijeve ruke društveno je prihvatljivije nego u prošlosti.

Ljevak je i 22-godišnji rukometaš Rukometnog kluba Dubovac-Gaza Luka Kordić.

Prednost ljevaka u rukometu jest što nas ima jako malo. Neki klubovi nemaju ljevake što im stvara problem, a naš broji čak nas pet. Ponekad to i ne bude olakotna okolnost budući da je konkurencija za prvom postavom veća. Igram na poziciji desnog vanjskog i desnog krila na kojima je veliki dar biti ljevak. U rukometu su obrambeni igrači naviknuti na lijevu ruku jer igraju na toj strani obrane, ali golmanima znamo stvarati probleme, rekao je Luka.

Sasvim običan Karlovčanin koji voli svoj grad, a ljevak je i Alen Krištović.
Neke stvari nisu prilagođene ljevacima. Meni je to u pedesetoj određeni dar jer nismo kao većina, imamo svoje prednosti. Budući da smo u manjini, a većina stvari prilagođena je dešnjacima moramo često improvizirati, zaključio je Alen.

Među ljevacima je vrlo mali broj isključivih ljevaka. Najčešće se radi o onima koji su naučili koristiti i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu. Ljevorukost je najčešće nasljedna sklonost. Kod roditelja dešnjaka samo je 2% šanse da dijete bude lijevak, a ako je barem jedan roditelj ljevak šanse rastu na 17%.

Jedino što radim desnom rukom jest držanje kompjuteskog miša te noža prilikom jela. Moj djed bio je ravnatelj škole koji je dugo vremena prisiljavao moga oca da piše desnom rukom, a kasnije to činio i meni. S ocem je uspio, ali ja sam bio tvrđi orah i nisam se dao, rekao je Luka.

Nisam klasičan ljevak. Pišem lijevom rukom, ali loptu ću vam dodati desnom rukom ili nogom. Uvijek su nas u školi gledali kao posebnije, ali me nitko nikada nije prisiljavao da pišem desnom rukom. Ljevaci, ne sramite se na cijeni ste, kaže Alen.

Postoje li prednosti i nedostaci ljevorukih osoba u svijetu u kojem prevladavaju dešnjaci? Smatra se kako su ljevaci snalažljiviji u prostoru, imaju bolju percepciju treće dimenzije te bolje rezultate u logici i matematici. Oni su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru glazbenu memoriju.

Najveći nedostatak ljevaka jest da kada pišemo lijevom rukom zamažemo iste. S time sam se borio još tijekom osnovne škole, ali nije mi išlo. Također, škarice za ljevake postoje, ali ih je teško pronaći pa sam se morao privikavati rezati desnom rukom što mi i nije uvijek išlo za rukom. Najveći uspjeh bio mi je prilagoditi se rukometu. Dođeo u klub kao klinac, ondje su svi dešnjaci, a ti pucaš lijevom rukom, bude neobično, rekao je Luka.

Ljevaci su i mnoge slavne osobe poput Jimija Hendrixa, Leonarda da Vincija, Michelangela i Alberta Einsteina. Svim ljevacima sretan njihov dan!