Vrući ljetni dani, odlasci na godišnje odmore i prazni domovi prava su prilika za provalnike. No postoji način kako spriječiti mogućnost provale i zaštititi svoje kuće i stanove.

-Građanima se  preporučuje da imaju protuprovalna vrata, protuprovalni alarm, dobro osvjetljenje oko kuće ili stanova. Poželjno je imati dobre susjede koji mogu pogledati vašu kuću ili stan, vidjeti ima li pošte u sandučiću. Ne bi smjeli nikada ključeve ostavljati ispod otirača ili oko kuće. Potrebno je zatvoriti balkonska vrata i prozore. Ne ostavljati ljestve kojima se provalnici mogu popeti i ući u kuću, kazala je Katarina Nadia Požega, službenica za odnose s javnošću PU karlovačke.

Iako prazni domovi mame lopove, provale nisu znatno češće ljeti.

-Ne možemo reći da su u ljetnim mjesecima češće provale u odnosu na ostatak godine. Prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano je 18 teških krađa, provaljivanjem u domove. U istom razdoblju prošle godine evidentirali smo 14 takvih kaznenih djela. Tijekom lipnja i srpnja ove godine evidentirali smo pet provala u domove, a u istom razdoblju lani četiri.

Nema uzorka kad je pitanje tko su provalnici, ali i tko su žrtve. Može se zaključiti da prilika čini lopova, no dobro znaju što u domovima ima najveću vrijednost.

-Većinom je to novac, nakit, satovi, umjetnine, prijenosna računala, mobitela. Ono što otuđuju iz prostorija sklopu kuće je alat, rekla je Požega.

Kad se već ne može osloniti  na moral provalnika, policija upozorava građane, da paze na sebe i svoju imovinu,  poduzmu preventivne mjere kako bi provala u domove i krađa bilo što manje.