25. susret folklornih društava u Generalskom stolu: Folklor je jedna velika obitelj

Zahvaljujući marljivom radu članova KUD-a Lipovac iz Generalskog stola održali su se 25. susreti folklornih društava na kojima je nastupio KUD Barilović, KUD Seljačka sloga iz Lupolglava te KUD Metković.

-Radi se o 25. susretu folklornih društava koji je tradicionalna manifestacija koja je zbog korone bila u prekidu, ali bitno je da smo nastavili dalje, rekao je tajnik KUD-a Lipovac Petar Malović.

Predstavit ćemo se s pjesmama i plesovima Neretve. To su tradicijski običaji plesa iz 19. stoljeća u autentičnim nošnjama. Nošnja se mijenjala, ali danas na našim članovima možete vidjeti njezin autentičan oblik, kazao je tajnik KUD-a Metković Zdravko Obradović.

-Kulturno umjetničko društvo Seljačka sloga pokazat će vam posavske plesove iz Lupoglava i okolice, rekla je tajnica KUD-a Seljačka sloga Snježana Horvatić.

Folklorna društva stigla su u Generalski stol iz različitih dijelova Lijepe naše. Svima je na prvom mjestu zabava, a onda i dobro društvo, stjecanje novih prijateljstava te razmjena iskustva.

Mi volimo primiti KUD-ove u goste, a isto tako i uzvratiti poziv. Izuzetno nam je drago što smo ovdje i to po prvi puta. Nadamo se dobroj zabavi jer na ovakvim susretima fešta je na prvom mjestu, zaključila je Snježana.

Očekujem ugodno druženje kao što to kod amatera uvijek i bude. Oni nose programe u malim mjestima, ali i velikim gradovima, društva koja okupljaju preko 80 000 članova unutar Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije amatera Hrvatske. Folklor je jedna od najrasprostranjenijih skupina širom Hrvatske, rekao je Zdravko.

Folklor je naziv za različite aspekte tradicije kulture, najčešće uobičajen u značenju zajedničkog imena za tradicijsku glazbu, plesove, dramsko i likovno stvaranje.

Folklor je jedna velika obitelj. Kada jednom uđeš u njega ne možeš više izaći. Prenosimo običaje na mlade generacije na što smo posebno ponosni, kazala je Snježana.

Folklor znači čuvanje tradicijske baštine svog zavičaja. Kada čuvamo pjesme i plesove svoga zavičaja poštujemo i one druge. Svaka sredina dužna je čuvati svoju baštinu. Cilj je da ima obilježje svoje regije, svog kraja, zaključio je Zdravko.

-Folklor znači mnogo. Folklor je upoznavanje novih ljudi, novih krajeva. Upravo zbog toga i organiziramo ovakve događaje, rekao je Petar.

Manifestacija se održava svake godine, ali zbog nepovoljne situacije s koronavirusom prethodne dvije godine nije održavana. Dugoročni cilj susreta je da oni postanu jedan od većih kulturnih događaja na karlovačkom području te da se upoznaju ljudi i običaji iz različitih krajeva.