Ambrozija samo što nije procvjetala i krenula stvarati probleme, iz Zavozda za javno zdravstvo KŽ poručuju: Kraj kolovoza i početak rujna su najgori

Kihanje, curenje nosa, grlobolja i svrbež, a u težim slučajevima napad astme i glavobolje – neki su od simptoma osoba alergičnih na omraženu biljku. Kraj kolovoza i početak rujna rezervirani su za visoku razinu peludi ambrozije u zraku. Trenutačno su primijećene umjerene količine čestica peludi ambrozije u zraku, no kroz koji tjedan  situacija će se pogoršati.

-S obzirom na to da Zavod za javno zdravstvo KŽ provodi ova mjerenja od 2008. godine gledajući sve te rezultate tijekom 14 godina, obično koncentracije peludi ambrozije dosižu  vrhunac krajem kolovoza i početkom rujna. Polinacija traje sve do prvih mrazeva, kazala je Željka Cerovac, voditeljica Službe za DDD i biološki monitoring zraka.

Otkako prate čestice peludi u zraku u Zavodu primjećuju promjene posljednjih godina.

-U gradu Karlovcu, kada sumiramo cijelu godinu, najveći je broj peludnih zrnaca je ili pelud breze ili pelud ambrozije. U proteklih par godina vidimo da sezona polinacije peludi ambrozije traje sve dulje. Sada smo stigli do 90 dana polinacije peludi ambrozije.

Iako je u Hrvatskoj je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije, koje su se obvezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, ambrozije ima na pretek. Osim na nacionalnoj razini i Grad Karlovac je donio odluku o obveznom uklanjanju ambrozije.

-Još od 2007. godine postoji odluka na nivou države o uklanjanju biljke ambrozije, stoga smo mi već iduće godine krenuli s mjerenjima. Međutim, to je biljka koja producira jako velik broj cvjetova. jedna bilja producira do 200 cvjetova. Generalno, jedna biljka ambrozije može producirati do 8 milijuna peludnih zrnaca. Ta su zrnca mala i mogu se raznositi na velike udaljenosti.

No uklanjanje ambrozije nije bezopasno, ako se ne uklanja u pravo vrijeme, može imati kontraefekt. Stoga se sada ambrozija ne smije dirati, već isključivo u proljeće kada nikne, odnosno dok je još mala. U suprotnom, njeno uklanjanje u ovoj fazi pridonijelo bi još većoj rasprostranjenosti ove biljke.

Alergičari oprez, nadolazeći tjedni trebali bi biti izazovni, opskrbite se preparatima i izbjegavajte boravak na otvorenome.