Članovi Karlovačke građanske garde odlaze u Belgiju na Festival povijesnih strijalaca, nastupit će i gardist Miško Kokalović

Članovi Karlovačke Građanske garde danas su otputovali u Belgiju na Europski festival povijesnih strijelaca. Festival se održava od petka, 19. kolovoza do nedjelje 21. kolovoza. Organizator je Europski savez povijesnih strijelaca i Grad Deinzeu, u kojem se festival organizira. Riječ je o manifestaciji koja okuplja na desetke tisuća ljubitelja povijesti i streljaštva, stoga  ju neće propustiti niti karlovački gardisti. Jedan od njih – Miško Kokalović nastupit će na streljačkom natjecanju kao jedini predstavnik Hrvatske.

– Naš pripadnik Miško Kokalović će tamo sudjelovati po prvi put u povijesti Republike Hrvatske. Nadamo se dobrom plasmanu. Ono što je zanimljivo je to da se gađanje vrši zračnom puškom kalibra 18 mm. Meta je u zraku i riječ je o replici papagaja. Takvo gađanje, takvi povijesni strijelci postojali su i prije. Čak u karlovačkom Gradskom muzeju imamo prikaze meta i strijelaca. Ovo je prvi puta nakon što je taj običaj zamro da će neko iz Karlovca nastupiti na tako visokoj razini, kazao je Ivan Barić, tajnik Karlovačke građanske garde.

Festival traje tri dana i organizira se svake tri godine. Koliko je veliki svjedoče brojke s posljednjeg festivala. Sudjelovalo je oko 25.00 ljudi, odnosno oko 700 skupina iz cijele Europe. Barić otkriva kako je želja garde ovaj Festival dovesti u Karlovac 2027. godine.