Anja Santini Mikulić otišla put Amerike: U ponedjeljak nastupam na svjetskom juniorskom prvenstvu u Dallasu

Anja Santini Mikulić rođena je 20.03.2005. u Italiji. Od 2015. godine sa svojom obitelji živi u Karlovcu odakle su joj i roditelji. Članica je Planinarskog društva Dubovac, penjačke dvorane Fothia i Hrvatske reprezentacije u sportskom penjanju. Ponekad joj nedostaje život u Italiji no Hrvatska je njen dom i izgrađuje svoju uspješnu karijeru.

Nakon petog razreda osnovne škole u Italiji, svoje školovanje nastavila je u OŠ Braće Seljan. Potom je upisala jezičnu Gimnaziju u Zagrebu na Kajzerici no shvatila je da joj bolje leži sportska Gimnazija.

– Kratko vrijeme igrala sam odbojku, košarku i gimnastiku no prevladao je individualni sport. Glavni „krivac“ za sve je tata koji je vidio plakat za sportsko penjanje i predložio mi ovu vrstu sporta. S 9 godina započela sam svoju karijeru i zavoljela sam penjanje, rekla je Anja

Za sebe kaže da je natjecateljski nastrojena i često ju prati želja da bude najbolja u nečemu. Ipak, primarno voli sport i to joj je glavni motiv zašto se bavi penjanjem. Jednog dana željela bi postati svjetski prvak.

– Ove godine osvojila sam zlato u juniorskoj i seniorskoj disciplini na prvenstvu Hrvatske u istom vikendu. Bila sam na svom seniorskom svjetskom Kupu i zauzela 47. mjesto. Brojčano se to možda ne čini kao velik uspjeh, ali za mene jest s obzirom da sam bila blizu polufinala i konkurencija je bila velika. Na europskom prvenstvu osvojila sam 10. mjesto, izjavila je Anja

Prije je trenirala u dvorani od PD-a Dubovac, no sada trenira u Zagrebu, a ponekad i u Ljubljani. Navodi da su joj kolege iz Dubovca uvijek bili ljubazni ali zahtjevi sporta odlučili su da mora trenirati u većim dvoranama. Tjedno trenira 4 puta, a ponekad i vikendom ako se sprema za natjecanje.

– Prije nekog natjecanja volim slušati glazbu i uzeti si više vremena za zagrijavanje. Nikad ne želim imati spletenu kosu u pletenice jer smatram da mi donose nesreću, izjavila je Anja kroz smijeh

Najveću podršku pruža joj upravo obitelj, a posebice tata. Zahvalna je i PD Dubovac na odličnoj suradnji, motivaciji i uvijek uspješnoj komunikaciji. Nakon završetka srednje škole, htjela bi studirati kineziterapiju.

Danas je otišla na svjetsko juniorsko prvenstvo u Dallas u Ameriku. Posjetila je već mnoge zemlje no zauvijek će joj u sjećanju ostati Austrija, a posebno grad Graz. Mladim sportašima preporučila bi da je ljubav prema sportu uvijek na prvom mjestu.

Anja, sretno!