KABA

Desna ruka HGSS-ovcima su potražni psi, ali i njihovi ljubimci i prijatelji

Neizostavni partneri HGSS su potražni psi. Riječ je o ovčarskim pasminama koji su desna ruka HGSS-ovcima, ali i njihovi ljubimci i prijatelji. Bez K9 timova nemoguće je zamisliti veliki broj akcija spašavanja i pronalaženja unesrećenih i izgubljenih. No kako bi bili na visini zadataka potreban je redovan i kvalitetan trening. Jedan takav održan je u vojarni na Borlinu. Psi su pokazali vještine traženja unesrećenih u ruševinama i šumi. Bila je riječ o simulaciji stvarnih potražnih akcija.

Max, Drak i Thor samo su neki od potražnih pasa HGSS-a koji iza sebe imaju velik broj uspješno odrađenih akcija. Jedan od najtrofejnijih GSS-ovih pasa je Drak. Ponos je svoga vlasnika, ali i cijele službe.

-Mogu reći da u prosjeku godišnje imam 40 akcija. Naši uspjesi su uspjesi cijele komisije  za potrage i lavine i unutar K) timova. Nije to samo uspjeh pasa, potražnog time, već cijele ekipe unutar HGSS-a, kazao je Kruno Stipetić, iz HGSS stanica Ogulin i vlasnik potražnog psa.

Drak ima devet godina, a i dalje postiže dobre rezultate. Razlog su svakodnevni treninzi. S time se slaže i Dubravko Butala, instruktor službe iz Stanice Karlovac koji je bio vlasnikom tri potržna psa.

Uz redovne i kondicijske treninge imamo jedanput mjesečno na nivou cijele službe komisijske treninge. Radimo na različitim lokacijama, jer pas vrlo brzo pamti i ide po sjećanju. Mi to izbjegnemo jer svaki put terminiramo na nekoj drugoj lokaciji. Treniramo na cijelom području RH. Odlazili smo i na treninge u Sloveniju, Idemo u Poljsku, Italiju, Švedsku itd.

Psi se dobro se snalaze na svakom terenu, njihove njuškice pouzdano rade i u ruševinama, šumi, nepristupačnom i nepreglednom terenu. Njihovo šesto čula nezamjenjivo je.

Gorska služba spašavanja broji više od 40 licencirani potražnih timova i još 20-ak koji se spremaju za licencu. Rad sa psima osim uspjeha i radosti podrazumijeva i mnogo žrtve i predanosti radu. Edukacija je dugotrajna i skupa. Biti potražnim timom nije jednostavno.

-Potražni timovi su sigurno vrlo bitan resurs, uz ostale specijalističke snage u potražnim akcijama diljem Hrvatske. Školovanje i edukacija počinje s 2 mjeseca starosti psa i traje do minimalno do licence. Tada potražni tim dobiva samo status službenog potražnog psa, odnosno tima, može odlaziti na potražne akcije. Osigurana mu je prehrana i veterinarske usluge od strane HGSS-a. Međutim edukacija tu ne staje. Edukacija i školovanje traje kroz čitav radni vijek potražnog tima, kazao je Neven Putar, voditelj odjela potražnih timova HGSS-a.

HGSS je postao primjer kako raditi i postizati dobre rezultate u suradnji sa psima. Ne rijetko drže edukacije izvan Hrvatske.

-Sad mogu s pravom reći da smo postali najjači u regiji i šire. Odlazimo na akcije spašavanja izvan Hrvatske. Često nas znaju zvati van. Sudjelovali smo u dosta akcija u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji. Velika priznanja za to primamo. Jako smo napredovali u radu s potražnim psima, istaknuo je Butala.

No u Gorskoj službi ne staju. Iako su se pokazali vrlo uspješnima neprestano se educiraju, informiraju i rade na tome kako bi bili na najvišoj razini.