Bivši prvak države u kickboksu najveći uzgajivač batata

Željko Markušić iz Gornje Kupčine pokraj Jastrebarskog najveći je uzgajivač batata u Hrvatskoj. Ovaj bivši prvak države u kickboksu uzgojem batata u Jastrebarskom bavi se već 13 godina. Kada se Markušić krenuo baviti batatom, takozvani slatki krumpir još nije bio popularna namirnica u Hrvatskoj, no prepoznao ga je kao mladi agronom na fakultetu. Zainteresirao se za ovu kulturu i odlučio saditi.

– Došao je batat u Hrvatsku i s profesorom Novakom sam razmišljao da bi bilo dobro da krenemo diplomski raditi na batatu. Krenuli smo krajem treće godine pošto agronomija ima 9 semestara. Nisam išao po kafićima nego sam odrađivao u plasteniku svoj diplomski rad. Najprije smo imali opg, a onda smo sve prebacili na obrt, kazao je Markušić.

Danas je vlasnik tvrtke koja godišnje uzgoji od milijun do milijun i 300 sadnica batata na 8 hektara u vlastitoj proizvodnji i 18 hektara u koperaciji diljem Hrvatske. Izvoze u Crnu Goru, Mađarsku, Sloveniju, Njemačku i Srbiju.

– Svake godine mi širimo proizvodnju. Plan nam je postojeće skladište proširiti na bar još jedno za 400-tinjak tona batata. Sada imamo skladište u koje stane 450 tona, ali pošto batat stalno odlazi i novi dolazi, kapacitet je i preko 500 tona tijekom godine. 

Na uzgoju radi cijela obitelj plus desetak sezonskih radnika. Kao i u svemu i cijene u poljoprivedi otišle su gore, no to ih ne obeshrabruje.

– Gnojiva su otišla više od 100 posto gore, gorivo, grijači na lož ulje, prije smo grijali za 5 kn, a sad je 10,40… Nije nas to obeshrabrilo. I mi ćemo dići cijene, ne može ostati kao svake godine. Ako ide sve gore, mora i krajnji proizvod imati veću cijenu. Nismo još dogovorili cijenu batata u veleprodaji, prošle godine je cijena bila od 6 do 6 i pol kuna, to je u odnosu na krumpir duplo.

Iako je Markušić osmislio prerađevine od batata kao što su njoki, kroketi, pekmez… trgovački lanci za to nisu pokazali interes. No batat je sve traženija namirnica i sve popularnija u svijetu zdrave prehrane stoga ova kultura zasigurno ima svjetlu budućnost, a time i njeni uzgajivači.