KABA

Karlovačka policija provodi akciju Poštujte naše znakove: Odgovornost je na vozačima i roditeljima

Početak škole znači i veći broj razigrane djece na cestama. Kako bi ona ostala sigurna u prometu policija 28. godinu provodi preventivnu akciju Poštujete naše znakove. U nju se tradicionalno uključila i Policijska uprava Karlovačka.

Velike torbe i male glavice sada će svakodnevno biti prisutni na karlovačkim prometnicama. Ove godine u Karlovačkoj županiji više je od 900 prvašića koji tek uče prometna pravila. Iako nevini, predstavljaju određenu opasnost na cestama za sve vozače, ali prije svega sebe same.

-Djeca su zaigrana, nižeg su rasta – što im otežava uočavanje opasnosti u prometu i nemaju toliki osjećaj za opasnost, zato postoji mogućnost od stradavanja, objasnio je Jure Pavlinić, voditelj Službe za javni red i sigurnost PU karlovačke.

Kako bi ih se zaštitilo, policija će ovih dana češće boraviti na ulicama koje su ispunjene đacima koji odlaze u školu ili se vraćaju svojim domovima. Posebno su izazovne prometnice koje vode do gradskih škola, pa policijska patrola prvog dana nije izostala ispred Osnovne škole Braća Seljan u Karlovcu.

-Akcija ima dva osnovna smjera. Prema vozačima – usmjeravanje i upozoravanje vozača kao sudionika  u prometu da obrate pozornost na ove skupine i prema roditeljima da svojim poticanjem i upoznavanjem djece na opasnosti u prometu daju dodatni doprinos kako bi stanje sigurnosti bilo što povoljnije, rekao je.

Ipak, Pavlinić podsjeća kako za samu djecu nisu toliko opasni drugi vozači u prometu. Prometne nesreće u kojima na cestama stradavaju djeca, su vrlo rijetke. Češće su one za koje su krivi roditelji.

-Ono što nije dobro je to da sve veći broj djece stradava kao putnici u vozilu. Potičemo roditelje da vode računa o sigurnosti djece, jesu li vezana, imaju li prilagođena sjedala, sve to su obaveze roditelja. 

Uz preventivnu akciju Poštujte naše znakove, policija će ovih dana odlaziti u škole te prvašićima pojasniti kulturu prometnog ponašanja i potencijalne opasnosti na cestama.

 

omicron