Nova škola za jednosmjensku nastavu s mogućnošću produženog boravka otvorena je u općini Luka. Investiciju vrijednu gotovo 22 milijuna kuna u cijelosti je financirala Zagrebačka županija, a dobrodošlicu u novu školu učenicima i nastavnicima poželio je župan Stjepan Kožić.

„Mislim da nema ljepšeg načina započeti školsku godinu nego otvorenjem prekrasne nove škole, što je u Zagrebačkoj županiji postala prava tradicija. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da u Luki otvaramo jedno novo poglavlje kad je obrazovanje u pitanju“, rekao je Kožić dodavši kako u nove školske prostore dolaze i učenici u Pušći gdje su dograđene škola i dvorana te u Klinča Selima i Bedenici gdje su izgrađene nove sportske dvorane.

„Do kraja godine očekujemo završetak izgradnje sportske dvorane u Graberju Ivanićkom, što će ujedno bit kruna kapitalnih investicija u školstvo ukupne vrijednosti 140 milijuna kuna“, naglasio je Kožić.

„Ovo je primjer pametnog ulaganja u budućnost. Škole su živi organizmi, one znače i zrače život“, rekao je Tomislav Paljak, izaslanik predsjednika Vlade RH, ujedno i tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. „Pred nama je mogućnost korištenja sredstava iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, u iznosu 2 milijarde i 300 milijuna kuna“, najavio je prilikom otvorenja škole Paljak dodavši da javni poziv izlazi sredinom listopada, a cilj mu je prvenstveno osigurati provođenje jednosmjenske nastave u cijeloj Republici Hrvatskoj.

Nova škola na gotovo dvije tisuće kvadratnih metara moći će primiti 240 učenika, ima 10 učionica, knjižnicu, zbornicu, prostorije za pedagoga, logopeda, računovodstvo, tajnika, ravnatelja, kuhinju s blagovaonicom i spremište, a kat i prizemlje povezani su liftom.

Zadovoljstvo novom školom izrazio je i načelnik općine Luka Darko Kralj „Izgradnja škole neprocjenjiv je dobitak za cijeli naš kraj jer je školstvo važna demografska mjera za ostanak mladih obitelji u ovom kraju, a nadamo se i poticaj za dolazak novih, što očekujemo u budućnosti“, rekao je Kralj zahvalivši Zagrebačkoj županiji na velikoj investiciji.

„Za naše malo mjesto danas je veliki dan! Teško je reći čije je veselje veće –djece, učitelja ili mještana. Neizmjerno smo zahvalni svima koji su nam omogućili da imamo ovaj divan prostor u kojem djeca mogu veselo i bezbrižno provoditi svoje đačke dane“, rekla je ravnateljica OŠ Luka Renata Meglić.

TEKST: ZG županija
FOTO: Dražen Kopač