• September 5, 2022
  • Marta Vuković
  • 0

Najboljim učenicima u 2021./2022. godini uručene su danas nagrade za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na državnim natjecanjima. Ukupno su nagrađena 43 učenika i 26 mentora iz 12 škola kojima je osnivač Karlovačka županija.

U osnovnim školama imamo 16 nagrađenih učenika i šest mentora iz četiri osnovne škole. U srednjim je školama nagrađeno 27 učenika i 20 mentora iz osam srednjoškolskih ustanova, rekla je pročelnica Upravnog odjela za školstvo, Marija Šćulac.

Županija redovito potiče učenike na ostvarivanje dobrih rezultata na državnim natjecanjima. Tako je, između ostalog, povećan novčani iznos nagrade, rade se energetske obnove škola, dio obrazovnih ustanova u županiji radi u jednoj smjeni, a cilj je, kako ističe županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, cjelodnevni boravak u školi.

-Vi, učenici, ste nam najvažniji. Želimo biti potpora vašim nastavnicima i roditeljima, da ovako koračajući uđete u svijet odraslih, da naučite kritički razmišljati jer su informacija i znanje najveći kapital. Borite se za svoje mjesto pod suncem, a ova su natjecanja jedan test da to naučite. To je garancija naše i vaše svijetle budućnosti, dodala je županica Furdek Hajdin.

Među nagrađenim učenicima bio je i Dario Jelenčić, koji je prošle školske godine, kao maturant Mješovite industrijsko-obrtničke škole, osvojio  3. mjesto na natjecanju World Skills Croatia u kategoriji arhitektonske tehnologije.

-Bila je jaka konkurencija. Razlika između prvog i zadnjeg je bila malo više od 13 bodova. Meni je nedostajalo manje od boda za prvo mjesto. Drago mi je što sam treći jer je bila dobra konkurencija. Lijepo je bilo sudjelovati, a sve me motiviralo da budem još bolji, rekao je Dario.

Iako su učenici ti koji uglavnom ubiru slavu svojega znanja, mentori su oni koji ih mjesecima prije pripremaju za natjecanje.

-Najveća je težina na učenicima, a mi smo ovdje samo da malo pomognemo. Kada je netko dobar učenik, kao što je moja, onda je to samo užitak, rekla je mentorica Snježana Kirin Mataković.

Učenicima i njihovim mentorima uručene su prigodne nagrade, kao zahvala na dosad ostvareno i poticaj na buduće obrazovne pothvate.