KABA

Na Veleučilištu u Karlovcu potpisani ugovori s ciljem nagrađivanja najboljih studenata

Na Veleučilištu u Karlovcu potpisani su ugovori o suradnji između Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Karlovcu u cilju godišnjeg nagrađivanja najboljih studenata.
Svake godine nagrađivat će se studenti koji su ostvarili najbolje ocjene tijekom studija te izradili najbolje završne i diplomske radove iz područja sigurnosti i zaštite.

– Zaštita na radu nije izolirano područje, budući da primjerena zaštita na radu izravno utječe na gospodarstvo kroz produktivnost, konkurentnost i poslovnu uspješnost, zatim na tržište rada kroz raspoloživost radne snage i radnu sposobnost, na stabilnost i održivost mirovinskog sustava kroz smanjenje preranog odlaska radnika u prijevremene i invalidske mirovine te duži ostanak u svijetu rada, dok u zdravstvenom sustavu doprinosi smanjivanju listi čekanja na zdravstvene usluge te manje izdatke i troškove zdravstvene skrbi, objasnio je Vitomir Begović, urednik znanstveno-stručnog časopisa ‘Sigurnost’.

Cilj nagrađivanja na Veleučilištu je poticanje interesa za područje sigurnosti i zaštite, trajna suradnja časopisa ‘Sigurnost’ i visokoškolskih obrazovnih ustanova u području sigurnosti i zaštite, suradnja s nastavnicima te promicanje programa cjeloživotnog učenja.

– Studenti će dobiti godišnju nagradu u obliku priznanja i dobit će određene nagrade kroz naše pokrovitelje iz različitih kompanija za taj njihov hvale vrijedan rad. Sljedeće godine smo u stanju i ponuditi određenu subvenciju ili stipendiju za one koji su najbolji na trogodišnjim studijima, mi ćemo im omogućiti da se dalje razvijaju, rekao je Željko Sven Bukovski, glavni urednik časopisa ‘Sigurnost’.

Podaci govore kako u Europskoj uniji prosječno dnevno devet ili deset ljudi umre zbog nesreća na radu. Stoga je nužna visoka razina stručnosti u području zaštite na radu. Rak je najčešći uzrok smrtnih slučajeva povezanih s radom, a mentalne bolesti i stres pridonose polovici svih izgubljenih radnih dana.

– Ovo što danas potpisujemo je na dobrobit naših studenata kod kojih postoje pravi mali dragulji završnih radova, pogotovo u onom dijelu gdje se opisuju studije slučaja ili nekakvih nesreća od požara ili nesreća na radu, istaknuo je v.d. dekana Ivan Štedul.