Premijer Andrej Plenković predstavio je mjere koje nas očekuju od 1. listopada. Ponovio je i podsjetio kakav je kontekst vremena u kojemu živimo. Kaže da su trenutačno rekordne cijene, da one rastu i da je Vlada zbog toga i reagirala.

Premijer Plenković je predstavio prvu mjeru za ublažavanje rasta cijena struje. Mjera se odnosi na vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine. Kućanstva koja će potrošiti energije do 2500 kilovatsati potrošit će 59 eura megavatsat. Oni koji potroše iznad toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat, istaknuo je premijer.

Druga mjera je ublažavanje rasta cijena plina. One su za kućanstva ograničene do 1. travnja 2023. godine.

U drugom dijelu paketa, koji se tiče ograničavanja cijena osnovnih namirnica, Plenković je kazao da su zbog visokih cijena odlučili nakon konzultacija s proizvođačima i trgovačkim lancima, određene proizvode limitirati.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso.


Paket sadrži i mjere za najugoženije – one koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak.