U Ozlju, u prostoru Centra za pružanje usluga u zajednici održana je akademija Zdrav ko zmaj- Kreativnost u prirodi, a koja je namijenjena odgojiteljima, učiteljima i roditeljima. Jedinstvena je to konferencija u Hrvatskoj koja se održava u prirodi.

Na konferenciji se okupilo 140 sudionika iz cijele Hrvatske, a koordinatorica programa Lana Kihas, odgajateljica i blogerica te glavni koordinator programa Mliječni zub- odgajati znanjem i srcem objasnila je značaj samog programa.

– Program se bazira na kreativnosti. Svi mi odgajatelji primjećujemo da djeci nedostaje kreativno razmišljanje i zaključivanje. Današnja djeca većinom imaju sve gotovo, sve im je ponuđeno i servirano na stolu. Primjetili smo da djeca nisu kreativna u rješavanju problema i zaključivanju. Sve to vodi da dijete dođe samo do neke spoznaje. Drugo je da smo u prirodi, djeci je potrebno biti vani i puno kretanja. Zato smo spojili prirodu i kreativnost, kazala je Kihas.

Druga je ovo godina kako se održava ovakva akademija. Ono što najviše treba odgajateljima su praktične radionice koje će moći primijeniti u svom radu, pa je stoga i ova konferencija u tom smjeru, kazala je Tamara Podvorac, voditeljica projekta.

Tamara je inicijatorica ovakve akademije, kao majka se ozbiljno aktivirala u aktivnostima za dobrobit djece u vrtićima.

S obzirom da se nalazimo u digitalnom dobu, na radionicama se učilo kako povezivati boravak u prirodi s digitalnom tehnologijom. Važno je djecu, kažu, naučiti kako kritički koristiti digitalne medije.