Velika i mala kino dvorana, ali ne samo za gledanje filmova, već i različite festivale, manifestacije, događanja, kafić, suvenirnica… sve to bit će od idućeg ljeta u kinu Edison. Karlovčani će napokon ponovo imati dugo priželjkivano kino, čija gradnja i rekonstrukcija stoji 26, a opremanje i sadržaji u njemu više od 8 milijuna kuna. Većina tog novca srećom, nepovratna je iz EU jer sam Karlovac teško bi ga skupio pa kina ni iduće godine ne bi bilo.

Ali, bit će. U zgradi 4,7 metra većoj od one stare, na ukupno 2.151 četvornom metru.

– Rekonstrukcija i dogradnja je osmišljena na način da se očuvaju povijesne strukture interijera i eksterijera uvođenjem modernih standarda. Imat će veliku dvoranu s 200 sjedećih mjesta, manju s 50, niz multifunkcionalnih prostora, caffe bar, suvenirnica, opisuje koordinatorica projekta Kristina Benko.

Zgrada zadržava javnu kulturno-društvenu namjenu i konceptom je predviđeno da u njoj budu kino projekcije, ali i različiti drugi sadržaji, što će, po riječima K. Benko, omgućiti samom objektu da da odgovore na promjene trendova, sve u cilju kako bi obnova brownfield lokacije mogla trajno koristiti. 

Dakle, novi Edison bit će veći od onog starog, no dijelovi povijesne zgrade činit će i dio nove.

– Ostao je onaj dio koji se odnosi na atrij. Bočni zidovi morali su biti razgrađeni jer se nakon skidanja obloga u dvorani pokazalo da su temeljne zone bile od izuzetno lošeg materijala. Cijeli stražnji dio velike dvorane su novi zidovi, uključujući trijemove, sve u cilju konstruktivne sanacije, opisuje.

Za to je, naravno, trebalo više vremena no što je planirano, projekt je rađen na osnovu povijesne dokumentacije iz 1918. koja nije odgovarala stvarnom stanju, ali rokovi se hvataju. U svibnju iduće godine Edison će, navodi Benko, izgledati ovako:

– U prizemlju imamo caffe bar, čim se uđe iz atrija s lijeve strane, bit će 30-ak sjedećih mjesta. S desne strane bit će suvenirnica, na centralnom dijelu mjesto za prodaju karata. Tuda se ulazi u veliku dvoranu, ispod nje je mala, s 50-ak mjesta. Na katu uredske prostorije, potkrovlje, što prije nije bilo, sada je iskorišteno – bit će multifunkcionalni prostor. Dobro je što će kino sada imati dizalo pa će biti omogućen pristup i invalidima.Zaključuje da, iako su problemi mogući: ” Vjerujem da ćemo na ljeto moći gledati filmove!”

I to kakve! Bit će ih za sve filmofile – od najnovijih holivudskih, festivalskih, klasičnih, za djecu… A u Edisonu, napominje pročelnica Marijana Tomičić, neće biti samo kino, već sadržaji koji će itekako doprinjeti karlovačkom turizmu. Jer, to je kino i više!

– Ono što je ekipa novozaposlenih i naša radna skupina zamislila je da je ovo kino i više! Uz kino projekcije različitih holivudskih filmova i svih sadržaja koji će se snimiti, ovo će vjerojatno biti i prvo VR kino – kino virtualne stvarnosti, koje znači da 5 dokumentarnih filmova o gradu Karlovcu će biti pripremljeno u ovom projektu i moći će se gledati VR naočalama. U velikoj dvorani, kada se maknu mobilna sjedišta, moći će se koristiti za mnoge druge sadržaje. Bit će to multifunkcionalna dvorana, u manjoj će postojati i oprema za kongresni turizam, za manje kongresne sastanke, i u većoj ako treba, moći će dolaziti djeca iz škola iz cijele Hrvatske i svijeta, napominje Tomičić.

I filmovi i sve ostalo što se u Edisonu bude događalo, uvjerena je Tomičić, bit će privlačni posjetiteljima.

– Zbog naših građana koji su navikli da Edison ima kafić, bit će ugostiteljski objekt s terasom, suvenirnica… Tko bude želio, moći će iznajmiti prostor u Edisonu jer intencija je da nova ustanova, koja će voditi brigu o sadržajima i prostorima Edisona, bude što manje ovisna o proračunu Grada, uprihoduje koliko može jer je to EU projekt, ali da bude, u neku ruku, samoodrživa, naglašava Tomičić.

Nakon što na ljeto otvori svoja vrata, Edison će ih imati otvorena svaki dan. Na Karlovčanima je da u Edison ponovo dolaze.

– Ja mislim da će se građani ugodno iznenaditi. Neka druga kina, koje nude raznorazne sadržaje, neće biti ono što će ovo “Kino i više” moći ponuditi – za svakoga ponešto, zaključuje Tomičić.