– Mislim da smo na dobrom putu i da radimo dobar posao. Osnovni je izazov pronaći novac, ponajprije za istraživanje bušotine. Samo za bušotinu, procjena je, treba oko 5 milijuna eura, za sam projekt više od 20 milijuna, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, govoreći na današnjoj pressici o korištenju geotermalne energije za grijanje Karlovca.

Za projekt sličnog naziva, Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu, GeotermiKA je dobila više od 3,7 milijuna kuna – od potrebnih 5,6 milijuna – iz Norveškog fonda, čime do 2024. treba urediti bušotinski prostor za buduću istražnu bušotinu.

Ona bi trebala potvrditi ranije rezultate da je nedaleko Karlovca bogat izvor geotermalne vode koja će u budućnosti grijati grad.

Mandić je kazao da smo “još u papirima”, ali je zadovoljan do kud smo s tim papirima stigli.

– Prije neke četiri godine sam rekao da idemo tražiti tog Yetija o kojem svi znaju, a kojeg nitko nije vidio, i mislim da smo dobro tada odlučili. Složili smo jednu stratešku zelenu priču gdje je geoterma jedna od temelja cijelog tog sustava. Vizija Karlovca kao zelenog grada, ne samo po parkovima, nego i energiji, je nešto što ćemo u narednom razdoblju i ostvariti, kazao je Mandić.

Potreban novac sam Grad nema, ali Mandić vjeruje da će nova europska financijska perspektiva otvoriti prostor i za to, a kada se to dogodi – Grad će biti spreman konkurirati za sredstva. Naravno, računa i na pomoć nacionalne razine.

– Ovo je zajednička priča koja će sigurno završiti zelenim gradom, poručio je.

Sam Grad do sad je uložio nešto više od dva milijuna kuna za potrebnu dokumentaciju. Sada kreće prema građevinskim radovima.

Početkom kolovoza smo od Ministarstva prostornog uređenja dobili lokacijsku dozvolu, što je preduvjet za građenje na prostoru istražne bušotine. U tijeku je postupak pred Ministarstvom gospodarstva za naftno rudarski projekt, koji očekujemo da će biti riješen u listopadu, a onda će biti stvoreni preduvjeti za same građevinske radove. Nama predstoji izrada dokumentacije za nadmetanje, objava javnog poziva, ugovaranje s izvođačem radova na lokaciji istražne bušotine i sama gradnja. Očekujemo i da će se otvoriti prilika za financiranje nastavk radova, dakle, izradu same istražne bušotine, njeno testiranje i kasnije samu eksploatacije istražne bušotine, izjavio je Vlatko Kovačić, direktor GeotermiKA.