KABA

Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba; počinju “Dani sigurnosti u prometu”

Cilj projekta je smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometu raznim preventivno-represivnim aktivnostima koje će se provoditi diljem Europe

Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba. Poražavajuće brojke razlog su održavanja raznih policijskih preventuvno.represivnih akcija, pa tako i Dana sigurnosti u promet koji počinju danas i traju do 22. rujna u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL pod geslom „Ostani živ i spasi živote“.

Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava 21. rujna. Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara. Prošle godine u Republici Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

 

 

omicron