KABA

Diplomatska berba u Jastrebarskom: ‘Ovo je željen obrazac za hrvatski turizam’

U Jastrebarskom je održana tradicionalna Diplomatska berba, sedma po redu, a po treći put u vinogradu obitelji Tomac na Plešivici. Domaćin je bio predsjednik RH Zoran Milanović.

– Plešivica je jedna od dvije Hrvatske regije koje su se posebno izdignule u kvaliteti i prepoznatljivosti u zadnjih 30 godina. To su Istra i Plešivica, to je kvantni skok, jedna nova klasa. Hrvatska je zemlja vinske kulture i povijesti, vino se uzgajalo u većem dijelu Hrvatske. Ono što se dogodilo na Plešivici i u obitelji Tomac je željen obrazac za hrvatski turizam. To je manja količina i viša kvaliteta, a samim time i opravdana viša cijena, kazao je predsjednik Milanović.

Ovo je jedna od najvažnijih manifestacija na ovom području, ako ne i šire, rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel navodeći kako se kroz 50 članova Diplomatskog zbora, a koji su stigli na ovu ‘berbu’ šalje poruka da je Jaska domovina pjenušca i vrhunskih vina.

– Vinari su kroz desetljeća dizali ljestvicu kvalitete koja je na ponos ovom kraju i gradu i koja je posljedica njihovog rada. To nisu industrijska vina, to su mala gospodarstva, butik vinarije koje rade na vrhunskoj kvaliteti i prepoznatljivosti što je zaista i slučaj, kazao je gradonačelnik Novosel.

Vinar Tomislav Tomac kazao je kako u budućnosti vide izazove u obliku promjene klimatskih uvjeta ali vjeruje kako će Plešivica i na to odgovoriti.

– Ono na što smo ponosni jest to što su naša vina sada na stolovima najboljih restorana diljem svijeta, od Slovenije, Švicarske, Nizozemske, Njemačke, Amerike, Singapura. Vjerujem da mi plešivički vinari imamo što reći na globalnom tržištu i da ne postoji razlog da bilo koja druga regija na svijetu radi bolje nego što radimo mi, kazao je Tomac.

Prvo vino s etiketom Tomac -Crveni veltlinac službeno je na tržište stavljeno još 1988. godine. Tri godine kasnije nastaje i prvi pjenušac šampanjskom metodom koji potom u Parizu osvaja srebrnu medalju i time pokazuje kako ova regija ima velik potencijal s odličnim terroirom za proizvodnju vrhunskih pjenušaca na svjetskoj razini. Nadalje, u 2000. godini obitelj Tomac započinje s prvim koracima prema neintervenističkom vinarstvu, a u 2018. godini vinarija prelazi na biodinamičku proizvodnju. Dugogodišnji rad dovodi ih do ekološkog certifikata koji su stekli u ovoj godini i predstavili se na najprestižnijem svjetskom sajmu biodinamičkih vina u Londonu, Berlinu i New Yorku.