Vlada RH prije koji tjedan je donijela najveći paket mjera u Europi u iznosu 6,3 posto bdp-a kojima nastoji olakšati građanima, ustanovama, poduzetnicima visoke troškove koje je donijelo veliko poskupljenje energenata. Predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman objasnio nam je koliko će to olakšati poduzetnicima.

– Samo za ilustraciju 5 puta je povećana cijena električne energije u odnosu na cijene prošle godine i to se moralo odraziti na stanje u Hrvatskoj. Mi smo za građanstvo i poduzetnike imali među najnižim cijenama električne energije u Europi tako da nije bilo velike rezerve u tom smislu. Mi smo sretni što su u tim mjerama uključeni i veliki poduzetnici i velika poduzeća. Situacija će biti relativno kontrolirana. To znači da će za većinu poskupiti, za neke i značajno, sve ovisi kako je i koja tvrtka s HEP-om dogovarala cijenu, kazao je Kuzman.

Prema svjetskom kretanju energenata cijena je trebala biti povišena čak sedam puta. Ovim ograničenjem situacija je djelomično kontrolirana do ožujka sljedeće godine.

– Samo za ilustraciju: jedan naš srednji poduzetnik je do sada plaćao 430 tisuća kuna mjesečno struju, ponuda koju je sada dobio kada mu istekne ovaj ugovor s hep-om za godinu dana, je bila 3 milijuna i 200 tisuća, znači ne više 5 milijuna kuna godišnje, nego oko 40 milijuna kuna godišnje račun za struju. Da se nisu poduzele ove mjere stanje bi bilo alarmantno.

Uz ove mjere tu su i one koje bi trebale poticati korištenje obnovljivih izvora energije.

– Stimulirat će se ugradnja solarnih panela, već sam rekao da je ukinut pdv i bit će niz kreditnih linija vezanih za to. Naravno tu ima čitav niz poteškoća, pa i administrativnih, pa i oni koji su već izgradili solarne panele teško se priključuju na hep, tu je spora reakcija na to. Europski fondovi podrazumijevaju financiranje solarnih panela i elektrana a za to su odobrena premala sredstva u sadašnjim natječajima. Mi sugeriramo da ta sredstva budu značajno veća i da budu do iskorištenja sredstava, da se ne moraju ponovno podnositi zahtjevi, veliki broj poduzetnika je već sad konkurirao za solarne elektrane ali se već mjesecima zbog malog broja ljudi koji to obrađuju to ne objavljuje. Mogu sugerirati svim poduzetnicima tko god može da si sami osiguraju izvore energije jer se tu neće situacija drastično popraviti na bolje u dogledno vrijeme.