Tragom frankopanske obitelji – ture po dvorcima, kripte i craft pivo

Turističko-kulturna atrakcija o obitelji Frankopan, koju je pokrenuo Tomislav Beronić, sve više okupira interes javnosti. Inače po struci programer, a u slobodno vrijeme zaljubljenik u povijest, dugogodišnje istraživanje i čitanje starih arhivskih tekstova pretočeno je u knjigu Frangare pane – Priče o Frankopanima.

-Kada sam krenuo pisati knjigu Priče o Frankopanima, jedan od ciljeva mi je bio za svaku lokaciju koju sam posjetio napisati priču. Obišao sam dobar dio njihovih posjeda, a neke još nisam. Frankopani su imali na području Hrvatske, Slovenije, dijela Bosne više od stotinu posjeda. To je i s logističke strane zahtjevno, rekao je Beronić.

Nadahnut upravo frankopanskom ostavštinom odlučio je pokrenuti neformalne ture po nekadašnjim utočištima, dvorcima i utvrdama spomenutih knezova.

-Nekad nas je pet, a nekad 15. Preko društvenih mreža najavimo kada će ići na određenu lokaciju. Prije dolaska na odredište napravimo malu pripremu gdje ćemo sve hodati i što vidjeti. Na neke lokalitete dugo vremena nitko nije kročio, pa smo se znali probijati kroz šikaru kako bi došli do odredišta, dodao je.

Beronićeva družina dobro surađuje s gradovima i općinama, kao i s lokalnim proizvođačima u županiji. Uz promociju knjige Frangare pane – Priče o Frankopanima po Karlovačkoj županiji, predstavljaju se i proizvodi s prefiksom frankopansko, kao što su  kruh i craft pivo.

-U pripremi su čajevi i ljekovito bilje pod imenom kneza Bernardina i kneginje Lujze, a njih radi OPG-ovac iz Rijeke Gordan Gregurina. Sada smo u pripremi da imamo žestice u Slunju, kozmetiku od magarećeg mlijeka u Veljunu i med. Cijeli taj projekt smo nazvali Frankopanska trpeza, a cilj nam je da do kraja godine imamo desetak proizvoda koji bi nosili frankopansko ime.

Frankopani su svoje posjede imali diljem Karlovačke županije, a najznačajnija ondašnja utvrda bio je Stari grad Modruš, na kojem su nakon dugo vremena krenula arheološka iskapanja.

Posljednje počivalište petorice Frankopana su Svetice

Ondje se u kriptama ispod crkve nalaze njihovi grobovi, koji čuvaju njihove ostatke. Pater Marko Glogović svojim zalaganjem i suradnjom s Tomislavom Beronićem, a i prema željama posjetitelja, polako obnavlja taj povijesni prostor.

-Mnoge grupe zadnjih godina dolaze na Svetice vidjeti crkvu, njenu povijest i okoliš. Nastojimo privući ljude, prvotno duhovno, a onda i sa željom da se oduševe poviješću, dodao je p. Marko Glogović, župnik i prior na Sveticama

Frankopani su posjedovali utvrde i dvorce u Bosiljevu, Cetingradu, Karlovcu, Rakovici, Ogulinu, Josipdolu, Novigradu na Dobri, Slunju, Ozlju i Ribniku. Neki od njih su u lošem stanju, dok neki i dalje prkose zubu vremena.