• September 20, 2022
  • Marta Vuković
  • 0

Scenarij je bio idući – poplavljene garaže, podrumi, dvorišta, kuće su bile otoci. Mještani su složni u jednom – ne pamte ovako veliku poplavu. Rijeka Kupa poplavila je većinu prometnica u Levkušju, Zorkovcu na Kupi, Trgu i dijelu Gornjeg Pokuplja. 37 vatrogasaca bilo je tijekom poplava na raspolaganju mještanima.

-Svako je naselje imalo jednog predstavnika/predstavnicu s kojim smo mi i vatrogasci komunicirali. Crveni križ je također bio u kontaktu s mještanima. Bitna je dobra komunikacija između stožera, načelnika stožera, civilne zaštite, vatrogasne zajednice kako bi doprijeti do ostalih građana. Bilo je bitno na vrijeme reagirati  što se tiče vreća s pijeskom koje smo nabavili od Vatrogasne zajednice Karlovačke županije i JVP Karlovac. Zahvaljujem vatrogascima i svim volonterima koji su punili vreće s pijeskom. Pokazalo se kako su vreće s pijeskom spasile dosta objekata, rekla je gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.

Na ozaljskom području 14 je obiteljskih kuća tražilo isušivače. Voda se najdulje zadržala u Gornjem Pokupju.

-Još jučer stanovnici tog kraja nisu mogli u trgovinu, grad ili na posao. Vatrogasci su mještane odvezli u trgovine ili bilo gdje drugdje. Danas se stanje normalizira, ljudi su krenuli na posao, dodala je Bošnjak.

U Levkušju je 15-ak kuća bilo potopljeno. Prioritet u spašavanju su bile obiteljske kuće, a onda garažni prostori i ostali objekti.

-Kod nas se posljednja dva dana moglo samo u čamcima. Ovo je nešto što još nismo doživjeli, rekla je predsjednica MO Levkušje Jasmina Krapac Vida.

Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj dobilo je 18 isušivača. Svatko kome je potreba pumpa, isušivač ili bilo što drugo može se javiti u gradsku upravu ili u Crveni križ. Više od 400 stanovnika na ozaljskom području bilo je u jednom trenutku odsječeno. Razmjeri će se tek vidjeti, šteta zbrojiti.