Međunarodni je dan mira – Ukrajinci u Karlovačkoj županiji: Samo da rat završi i vratimo se kućama

foto: www.kazup.hr

Međunarodni je dan mira, a Ukrajinci u Karlovačkoj županiji, učenici u OŠ Rakovca, na današnji dan otkrivaju da najviše žele da rat završi i vrate se kućama.

Ispričali su to za današnjeg posjeta dožupanice Vesne Hajsan Dolinar.

– Iz Irpina sam. Osjećam da sam ovdje od prvog dana dobrodošao, ali jedina mi je želja da rat završi i da se vratim kući u Irpin, rekao je Ilija, učenik 8. razreda.

– Također želim kraj rata. Ovdje je dobro, svi su vrlo ljubazni, ali želim samo jedno: da se što prije vratim kući, kaže Mykita.

Zamjenica županice poručila im je da to svi žele.

– Ako vas netko razumije, mi vas razumijemo. Prošli smo to, znamo kako su teški izbjeglički dani, znamo što je čežnja za domom. Zato od prvog trenutka, Karlovačka županija poduzima sve da vam olakša boravak ovdje, od smještaja, zdravstvene skrbi, do učenja hrvatskog jezika, rekla je Hajsan Dolinar.

U Karlovačkoj je županiji, objavila je Županija, smješteno 177 izbjeglica iz Ukrajine. U osnovne škole na području Karlovačke županije ove je školske godine upisan 41 učenik iz Ukrajine, a u srednje njih 11, dok je jedno dijete upisano u vrtić. Posao je, prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pronašlo 45 Ukrajinki, koje su to željele.