• September 22, 2022
  • Marta Vuković
  • 0

Devetero poljoprivrednika s područja Karlovačke županije dobilo je ugovore o potporama vrijednih 2,1 milijuna kuna. Dodijeljena financijska sredstva pomoći će im i olakšati rad na zemlji, kupnju potrebnog materijala i strojeva.

Gospodarstvo je garancija radnog mjesta. Zadovoljni smo brojkama koje ostvarujemo. Posljednjih dvije godine, tijekom covid i ratne krize, ipak bilježimo porast broja zaposlenih. Međutim, optimizam bude oni koji rade i isplaćuju plaće. U poljoprivredi se bez potpore javnog novca ne može. Dužnost je općina, gradova, županije i države da vam pomogne u toj krhkoj grani, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Najveća boljka lokalne poljoprivrede je nedostajuća infrastruktura.

-U našoj županiji ne postoje sušare, hladnjače i skladišta, koja mogu biti potpora u radu poljoprivrednika. Ono što se ubere s polja u većoj količini se nažalost ne može skladištiti. Na tome radimo, jedan projekt koji se tiče upravo toga je Centar za distribuciju i logistiku voća, povrća, žitarica i konoplja u Cetingradu. Također, predstoji i projekt buduće mljekare i klaonicu s preradom mesa u Krnjaku, dodala je županica.

U Karlovačkoj županiji djeluje gotovo 7.000 poljoprivrednika. Njihov se broj od 2015. značajno povećao, a udio mladih poljoprivrednika u županiji je porastao sa 9% na 16%.

-Učinit ćemo sve u budućem razdoblju da povećamo broj mladih poljoprivrednika za koje smo ugovorili potpore i projekte u vrijednosti od 600 milijuna kuna. Do danas je isplaćeno više od 515 milijuna kuna, a to nam govori kako se projekti usprkos krizama realiziraju, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tijekom protekle godine dana porast cijena iznenadio je sve, a prvi, pored građana, bili su poljoprivrednici. U posljednjem Vladinom paketu mjera za mikro, male i srednje poljoprivrednike osigurano je 240 milijuna kuna. Za sektor prerade i prehrambenu industriju osigurano je 200 milijuna kuna. Za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode suše osigurano je 100 milijuna kuna, a što će se, kako napominje ministrica Vučković nastojati povećati.

-Hrvatski nacionalni strateški plan vrijedan je nešto manje od 3,8 milijardi eura. Povećali smo minimalni udio nacionalnog sufinanciranja s 15% na 20%. I dalje ćemo izadavati značajna sredstva za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda, za mlade poljoprivrednike, za motiviranje proizvođača na ekološku proizvodnju, dodala je ministrica.

Nastavit će se ulagati i u poljoprivrednu infrastrukturu jer kako ministrica zaključuje: “Vi ste naš najveći kapital države”.