KABA

Učenici Šumarsko – drvodjeljske škole Karlovac obilježili Europski dan bez automobila

Učenici Šumarsko – drvodjeljske škole Karlovac na specifičan su način, zajedno s organizatorima iz javne ustanove Natura Viva, obilježili Europski dan bez automobila. Cilj obilježavanja je jačanje svijesti o onečišćenju uzrkovano uporabom automobila i promjene obrasca ponašanja koji bi bili u skladu sa zaštitom okoliša i prirode općenito te poboljšanjem gradske pokretljivosti. Od 16. do 23. rujna obilježava se i Europski tjedan mobilnosti s temom „Bolja povezanost“ i sloganom  „Kombiniraj i kreći se“.

– Ovo je tjedan kad se jednostavno promovira kretanje i mobilnost bez korištenje automobila. Mi smo ustanova koja se bavi upravljanjem zaštićenim područjima Karlovačke županije. Naravno, nekako je prirodno da ovaj dan obilježimo u Vrbanićevom perivoju jednom poučnom šetnjom. Na ovaj način učenike Šumarsko – drvodjeljske škole iz Karlovca upoznajemo sa samim perivojem, njegovom prošlošću, karakteristikama i s rezultatima nedavno provedenog istraživanja faune kukaca u perivoju, objasnila je Leopoldina Dakić, viša stručna suradnica u javnoj ustanovi Natura Viva

Učenici su učili i o štetnicima koji prijete svim stablima u karlovačkim parkovima što će u budućnosti i biti područje njihove struke. Natura Viva javna je ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije, a u svrhu obilježavanja ovog dana, organizirala je šetnju spomenikom parkovne arhitekture Vrbanićevog perivoja i Marmontove aleje uz stručne prezentacije. Ovom prilikom Natura Viva željela je istaknuti koliko je važno učiniti nešto dobro za sebe ali i za našu planetu bez koje ne možemo.