Hrvatski poljoprivrednici ovog su se ljeta suočili s velikim izazovima. Pred poljoprivredom je jedna od najtežih jesenskih sjetvi. Na to su utjecali velika suša te poskupljenje materijala i goriva. Cijene svih repromaterijala, sjemena i gnojiva, u odnosu na prošlu godinu,  znatno su se povećale. Poteškoće na zemlji osjetili su i lokalni poljoprivrednici. Zdenko Močnik na svom se OPG-u bavi stočarstvom, mljekarstvom i ratarstvom. Suša mu je odnijela nekoliko krava, bila je to jedna od težih suša. Uz sve to poskupljenje materijala dodatno je otežalo rad.

Mjere snižavanje stope PDV-a nisu se značajno odrazile na proizvođače. Moj proizvod nije pratio cijenu poskupljenja inputa i disbalans je ogroman. Nekad je deficit po litri mlijeka bio oko kune, a danas ulažem 4 kune i 30 lipa, a dobim 3 kune i 30 lipa. Granica izdržljivosti je pred puknućem. Što će se dogoditi ove jeseni, zaista ne znam. Imali smo sušnu godinu, elementarne nepogodne, bilo je vjetra, tuče, pijavice, a Karlovačka županija nije reagirala, rekao je Močnik.

Nedavne obilne kiše jedva je dočekala žedna zemlja. Ipak, djelovale su kao dvosjekli mač.

-S jedne strane su kiše pomogle, ali s druge strane ljudi koji su imali lošu agrotehniku, koji nisu na vrijeme zbrinuli usjeve, imali su nakon kiša potpuno poplavljene. Stočarima i mljekarima se ne smije pojaviti mikotoksin, sada je bilo kukuruznih polja koja su bila potpuno pod vodom. Urod će biti teško skinuti dok se zemlja ne osuši, a uz to, sve je poskupjelo, dodaje Močnik.

Za vrijeme svog posjeta Karlovcu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, osvrnula se na stanje u poljoprivredi i trenutne mjere. U posljednjem Vladinom paketu mjera dio se odnosi i na pomoć u poljoprivredi. Podsjetimo, za mikro, male i srednje poljoprivrednike osigurano je 240 milijuna kuna. Za sektor prerade i prehrambenu industriju osigurano je 200 milijuna kuna. Za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode suše osigurano je 100 milijuna kuna, a što će se, kako spomenula ministrica Vučković, nastojati povećati.