KABA

Od sada djeca mogu kod kuće preparirati kukce – karlovački kustosi Luka i Karlo pripremili priručnik

Gradski muzej Karlovac uz svoju bogatu zbirku povijesnih artefakata možete se pohvaliti i kolekcijom kukaca. „Priručnika za preparaciju kukaca“ nova je publikacija muzeja koja je vodič za djecu koja žele naučiti više o dobu kukaca u kojem živimo. Priručnik je prilagođen za uzrast djece od četvrtog do osmog razreda osnovne škole, a uz pomoć roditelja ili učitelja mogu ga koristiti i mlađa djeca. Djeca će kroz priručnik saznati kako izgleda svakodnevni posao stručnjaka koji se bave entomologijom. Osmislili su ga viši kustos Prirodoslovnog odjela Muzeja grada Karlovca Luka Čorak i kustos pedagog Karlo Mandić.

Priručnik je nastao kao jedna nadogradnja na radionicu preparacije kukaca koju odrađujemo do 2018. godine. Odaziv građana je jako dobar, pogotovo osnovnoškolske djece. Upravo smo zato sve odlučili prenijeti u pisani oblik. Cilj je pokazati djeci kroz jednostavne korake kako preparirati kukce i kako da naprave svoju malu zbirku, rekao je kustos i autor Luka Čorak.

U sklopu promocije priručnika, učenici osnovne škole Braće Seljan, sudjelovali su na radionici gdje su i sami preparirali kukce. Preparacija je zanimljiv proces očuvanja tijela životinja, koji traje od par minuta do sat vremena, ovisno o tome koliko je kukac velik.

-Kukac se, nakon što se ulovi, konzervira, sačuva ga se do vremena same preparacije. Za taj se postupak koristi poseban entomološki alat, a kod kuće može poslužiti i pribadača. Vremenom se iz kukca izvuče vlaga i ostane kukac u tvrdom stanju i takav se polaže u zbirke, dodaje Čorak.

Priručnik za preparaciju kukaca može se kupiti po cijeni od 30 kuna, u suvenirnicama Gradskog muzeja Karlovac, Starog grada Dubovca i Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj.