KABA

Nakon nasipa protiv poplave, Gradac i Pokupska Dolina dobivaju i kanalizaciju – I to ispod Kupe

Gradac i Pokupska Dolina dobit će, osim nasipa za obranu od poplave, i kanalizacijsku mrežu, i to dugu 20 kilometara. Najavila je to direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica, kazvši da će kanalizacija ići ispod Kupe.

– Na lijevoj obali Kupe radi se nastav, u sklopu sustava obrane od poplava, pa je logično da ti stanovnici dobiju i kanalizaciju. Tvrtka je pokrenula nabavu projektiranja, ugovoreno je. Bit će to veći projekt jer se radi o izradi 20 km kanalizacije i 10-ak crpnih stanica. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nalazi se nasuprot naselja Donje Mekušje pa će projekt sadržavati sifon ispod rijeke Kupe. Dakle, kanalizacija neće kružiti kroz cijeli grad, nego će se provući ispod Kupe, što je najkraći i najisplativiji put, opisala je Malenica.

Projetkiranje te kanalizacijske mreže već je ugovoreno, a, po njenim riječima, radi se elaborat za ishođenje posebnih uvjeta, za što je rok 30 dana. Slijedi izrada idejnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole, a onda i izrada glavnog projekta.

– Najprije će se raditi glavni kanal koji ide uz Kupu, te sifon ispod Kupe, a nakon toga kanalizacija u sporedne ulice. Orlovac, Gradac i Pokupska Dolina čine cjelinu zbog niveleta tako da je bilo nužno sve obuhvatiti jednim projektom. U idealnim uvjetima, projekti bi mogao biti gotov hza 8 mjeseci, a nakon toga će trebati vidjeti s Hrvatskim vodama da se osiguraju sredstva jer u ovom trenutku nemamo procjenu koliko će to biti, ali pretpostavka je da je velika vrijednost investicije, kazala je Malenica.