KABA

Velika posjećenost predavanja o zdravlju srca: Premalo građana zna pokrenuti postupak reanimacije

U Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić povodom Svjetskog dana srca održana su stručna predavanja doktora Ronalda Lipovščaka, internista kardiologa te Perice Vucelića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

– Kardiovaskularne bolesti veliki su javnozdravstveni problem. Na europskoj razini čak 40 posto od ukupne smrtnosti pridonose kardiovaskularne bolesti, a 20 posto koronarne. Slično je i u Hrvatskoj, kazao je doktor Ronald Lipovščak.

Svemu tome mnogo pridonosi način života svakog pojedinca. Stres, pušenje, debljina, nezdrava prehrana važni su faktori prilikom obolijevanja od ovakvih vrsta bolesti.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, Perica Vucelić kazao je kako Zavod često provodi edukacije građana o tome kako pomoći osobi koja je doživjela zastoj srca. No, još uvijek je mnogo onih koji neće biti u stanju pomoći. Na pojedinim lokacijama u gradu nalaze se automatski vanjski defibrilatori ali do sada nisu bili u upotrebi.

– Znači da hitna dolazi prebrzo pa riješava te probleme. Ali iskreno, imamo malo problema što ljudi u slučaju kada dođe do prestanka rada srca i kada im medicinsko dojavna jedinica kaže: Ajde pokrenite postupak reanimacije, slab je odgovor vezan za to. Definitivno na tome moramo raditi. Kao Zavod stalno prezentiramo edukacije, nudimo građanima, rekao je Vucelić.

Posjećenost ovim stručnim predavanjima bila je izrazito visoka, a takva bi trebala biti i prilikom edukacija o spašavanju ljudskih života, zaključio je ravnatelj Vucelić napomenuvši kako su konstantno otvoreni za poduku građana.