KABA

Na orijetnacijskom crossu “Crtom Turanjske bojišnice” sudjelovalo 30-ak osnovnoškolaca

Orijentacijski cross za osnovnoškolce, Crtom Turanjske bojišnice, organiziran je ususret 4. listopada, dana kada je 1991. godine napadnut Karlovac. U suradnji s karlovačkim osnovnim školama organizira ga Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG-91. Cross je natjecateljskog karaktera, dužine je 14 kilometara. Zadatak sudionika je pronaći na zemljovidu i u prirodi zadanu kontrolnu točku te odgovoriti na tri postavljena pitanja. Sve kontrolne točke su žive a ima ih 5 sa startom a mogu se obići za 3 – 3,5 sata.

Ideja o orijentacijskom crossu za učenike nastala je prije deset godina, a razlog tomu je uključivanje mlađih naraštaja o događajima koji su prethodili stvaranju slobodne Hrvatske.

Imali smo tri godine prekid zbog koronavirusa. Odaziv je dobar, imamo 11 ekipa, od 15 prijavljenih. Zadovoljan sam ovom aktivnošću koju provode i mlade. Želimo učenike upoznati s crtom bojišnice. Proći ćemo radni teren, a kontrolne točke se nalaze s naše i nekadašnje neprijateljske strane. Mladi će tako upoznati bojišnicu prolazeći tim terenom, rekao je brigadir i dopredsjednik Povijesna postrojba Karlovački počasni vod ZNG-91 Dubravko Halovanić.

Orijentacijski  cross Crtom Turanjske bojišnice od velikog je značaja za osnovnoškolce, uz fizičku spremnost, njegov povijesno-geografski aspekt jednako je važan.

-Treba upoznati svoju povijest. Pogledajte samo kako se Ukrajinci bore za svoju zemlju, tako i mi moramo biti pripremljeni, i u slučaju ne daj Bože, aktivirati se, dodao je brigadir Halovanić.

Proglašenje pobjednika bit će 4. listopada, u OŠ „Braća Seljan“ u 11,00 sati, u sklopu otvaranja prigodne izložbe za 31. obljetnicu napada Karlovac i „Sjećanja na Turanj“.