KABA

CACIB Karlovac 2022. okupio 1.600 pasa iz cijele Europe

Oko 1.600 pasa sudjeluje na dvodnevnoj izložbi CACIB Karlovac – 4 Rivers Winner. Ovo je deveta po redu karlovačka izložba pasa, jedna je od najvećih na hrvatskom prostoru. Svake godine okuplja sve veći broj inozemnih i domaćih izlagača. Očekuju se tako tijekom ovog vikenda u Karlovcu izlagači iz niza europskih zemalja, čije će pse ocjenjivati 12 sudaca iz Irske, Poljske, Portugala, Finske, Slovenije i Hrvatske.

-Ovo je 10. CACIB, po danu imamo oko 840 pasa iz 17 europskih zemalja. Došli su izlagači iz Finske, Francuske, Italije, Austrije i Njemačke. Psi se ocjenjuju po razredima, bebe, najmlađi, mladi, intermedia, prvaci i veterani, rekao je predsjednik Kinološko-sportskog kluba Karlovac, Fran Perković.

-Sretni smo što imamo ovako veliki event u Karlovcu. Ovo je treći po veličini event u Hrvatskoj za ovakvu manifestaciju. Pse se ocjenjuje po karakteru, dlaki, izgledu, rekla je Karla Vukovojac, event manager CACIB-a.

U sklopu glavne CACIB Karlovac izložbe, kao i prethodnih godina, održat će se specijalne izložbe tornjaka i bijelih švicarskih ovčara, ali i Glavna uzgojna izložba hrvatskih autohtonih pasmina.

-Uzgajam našu autohtonu pasminu, tornjaka, hrvatskog ovčara i malog međimurskog psa. Primarni uzgoj je ipak tornjaka. Tornjak je korpulentna, pastirska pasmina. Uzgajam tornjake zato što su oni naše hrvatske autohtono blago. Mislim da cijela hrvatska mora biti ponosna na ovu pasminu. Prije nekoliko godina ta je pasmina međunarodno priznata, što znači da se može izlagati na svim izložbama, rekao je izlagač Robert Filipović.

Psi se za izložbu pripremaju tijekom cijele godine, a netom prije početka samog natjecanja dodatno se pazi na njihov sjaj i reprezentativnost.