KABA

Ljubav prema veličanstvenim životinjama od djetinjstva pa do danas; konji pamte dobre ljude

U Novakima Petrovinskim u neposrednoj blizini Jastrebarskog, nalazi se konjički klub Kairos koji osim konja, ima i krave, guske i patke te nekoliko pasa koji čuvaju ranč . Osnovan je 2018. godine s ciljem promicanja uzgoja konja, konjičkog sporta, svih oblika tradicionalnog korištenja konja kao što su oranje s konjima ili vožnja u kočiji. Janja Ključević, predsjednica je Kairosa, a još kao dijete razvila je ljubav prema veličanstvenim životinjama.

– Zagrepčanka sam koja je kao djevojčica uvijek gledala konje na Hipodromu i napokon sam s 12 godina upisala školu jahanja. Ubrzo me zainteresirao rad i s trkačim konjima. Iz nekog razloga, brzina je bila moj cilj. S 14 godina sam počela trenirati s trkačim konjima, a sa 16 sam kupila prvog konja. S natjecanjima sam započela kroz galopski sport i žao mi je što je isti nestao u Hrvatskoj, objasnila je Janja.

Uz rekreativno jahanje, Janja priprema članove kluba i za natjecanja gdje postižu sjajne uspjehe.

– U našem uzgoju, bez obzira na situaciju u našoj zemlji, nastavljamo uzgoj engleskih punokrvnjaka u klubu. Međutim, danas te konje koristimo za daljinsko jahanje (endurance) i aktivni smo u tome. Osim što treniramo juniore i seniore za sama natjecanja, ponosni smo što i uzgajamo za endurance. Evo, prvi konj koji nam je rođen na ovom imanju za tu svrhu pred 7 godina, ove je godine osvojio državno prvenstvo za sedmogodišnje konje na 102 kilometara, tvrdi Janja.

Važan je individualan pristup svakom posjetitelju s obzirom na to da se čovjek mora približiti konju i upoznati njegove karakteristike i osjećaje.

Ova ambiciozna trenerica puna vedrine i volje za radom navodi da konji pamte one koji su bili dobri prema njima pa im slobodno kod idućeg susreta donesete jabuku, mrkvu ili kocku šećera kao nagradu za sklopljeno prijateljstvo i uspješnu suradnju.