KABA

U Atriju znanja Veleučilišta u Karlovcu održan glazbeni koncert sudionika Erasmus+ projekta “Global sounds”

Glazbena škola Karlovac od 26. rujna kao domaćin sudjeluje u Erasmus+ projektu naziva „Global“ sounds“. Isti projekt provodi se već dvije godine. U sklopu projekta, učenici i njihovi nastavnici iz Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Turske imaju priliku kroz provedbu projekta upoznati druge kulture, surađivati i stvarati glazbu te ples temeljen na novoj glazbi. Također, učenici izvode obrade tradicijske glazbe iz različitih zemalja koje su dijelom ovog projekta.

– Vrlo je zabavno, novo iskustvo i za mene osobno, veća škola. Za koncert smo se pripremali cijeli tjedan. Do sad nisam sudjelovala na ovakvom projektu što me posebno veseli. Glazbom se bavim već 10 godina i pohađam Glazbenu gimnaziju, rekla je Anja Bosnić, violinistica iz Karlovca

Učenici su posjetili Pltivička jezera, upoznali mnoge hrvatske znamenitosti, a noćili su u učeničkom domu u Karlovcu te kod mnogih obitelji koje su ih srdačno ugostile. Prošle godine domaćin ovog projekta bila je Makedonija, a ove godine Hrvatska, upravo u gradu Karlovcu na što je posebno ponosna Jelena Božičević, profesorica pedagogije i fonetike u Glazbenoj školi Karlovac te kordinatorica ovog projekta.

– Na pola smo puta ovog projekta. Djeca puno rade i veselimo se drugom nastavku razmjene. Iduća razmjena je u Istanbulu, a završna u Njemačkoj zbog čega smo posebno uzbuđeni, ističe Jelena Božičević, Glazbena škola Karlovac

Vrhunac projekta bio je koncert kojeg su održali svi učenici koji sudjeluju uz pomoć nastavnika Glazbene škole Karlovac i svojih mentora. Koncert se održao u Atriju znanja Veleučilišta u Karlovcu, a svi građani uživali su u zvucima klasike, jazza i tradicijske glazbe u izvedbi učenika Hrvatske, Makedonije, Turske i Njemačke.

– Dolazimo iz Sjeverne Makedonije. Nije nam prvi put da smo u Karlovcu, ali uvijek smo sretni što možemo biti gosti ovog grada. Ulažemo puno u projekte i mi smo prošli gradove diljem Europe. Meni je zadovoljstvo jer ovi projekti su posebni, korisni i zabavni, tvrdi Jasmina Denkovska, SOU Gimnazija “Goce Delcev”

Na jedinstven način učenici završavaju ovo izdanje projekta uz puno novih poznanstava, znanja ali i korisnih iskustava koja će im pomoći u glazbenom svijetu i svijetu druženja te socijalizacije.