KABA

U Krašiću predstavljena knjiga Tragovima sveca – Zbornik povodom tridesete obljetnice rada postulatora Jurja Batelje

U Crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću je predstavljena nova knjiga – Zbornik „Tragovima sveca“. Riječ je o radovima domaćih i inozemnih autora spojenih u jednu cjelinu. Zbornik je nastao u čast dr. sc. Jurja Batelje, a povodom trideset obljetnice rada kao postulatora kauze blaženog Alojzija Stepinca. Knjiga se sastoji od 828 stranica, a radovi autora, među kojima su i znanstvenici s gotovo svih hrvatskih sveučilišta podijeljeni su u četiri cjeline.

-Prve dvije skupine, po sedam radova, odnose se izravno na kardinala Stepinca, treća skupina – četiri rada odnose se na osobe ili nešto što je povezano s kardinalom, a zadnja skupina je 12 radova. To su raznovrsni članci koji su stigli od raznih autora, znanstvenika, prijatelja i štovatelja Jurja Batelje i njegovog rada. Danas predstavljamo ozbiljan znanstveni Zbornik koji donosi znanstvene i stručne radove. Kroz 18 radova nam omogućuje dublji i širi uvid u život i djelovanje bl. Alojzija Stepinca, rekao je dr.sc. Mladen Parlov, glavni urednik zbornika.

Mons. Batelja u procesu beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca proučio je sve i jedan dokument, sve arhive, odradio je ogroman posao, ističe Parlov. Ovaj zbornik svojevrsna je zahvala za sve što je on godinama činio.

-Otkrio je stvari kojima se mi kao Hrvati možemo ponosit, kako je veliki čovjek živio među nama. Uza sve što je toliko objavljeno u medijima – toliko lijepe stvari o njegovoj veličini, ulozi za vrijeme Drugog Svjetskog rata i poraću, a opet se šire laži o Stepincu. Što bi bilo da a nije bilo ovog posla kojeg je Batelja obavio. 

Zato je rad mons. Jurja Batelje neopisivo važan. A na otkrivanju istine o bl. Alojziju Stepincu neumorno radi posljednjih 30 godina.

-O Bože, hvala ti što si me providio zdravljem i jakošću duha da sam mogao ustrajati pred teškoćama koje su dolazile ponajprije iznutra – same Crkve. I onima izvana, osobito kroz poruke objavljivane u hrvatskom tisku i raspravljane u političkim prepucavanjima, najčešće uzrokovane nepoznavanjem procedure kanonskog postupka za proglašavanjem blaženim i svetim kandidata za čast oltara, ali i zloćom koja se rađala iz spleta ispremreženih prežitaka komunističke ideologije i udbaškog nasljeđa u nastojanju da se zadrži lažna propaganda i onemogući istinita spoznaja o životu, djelovanju i mučeništvu kardinala Stepinca. 

Usprkos izazovima, mons. Batelja nastavlja i dalje raditi na procesu kanonizacije hrvatskog blaženika. Neumorno i beskompromisno.

-Stotine puta sam bio upitan kad će biti Stepinčeva kanonizacija, ponavljam ono što je rekao Kardinal Parolin, kada bude Božje vrijeme. Kada Božja providnost to dopusti, rekao je.

Nakon predstavljanja knjige uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio bosanskohercegovački kardinal Vinko Puljić.