KABA

Učenici Ekonomsko – turističke škole Karlovac sudjeluju u Erasmus+ projektu „Keep in Touch: Make Tourism Sustainable“

Učenici hotelijersko – turističkog usmjerenja Ekonomsko – turističke škole Karlovac sudjeluju u dvogodišnjem Erasmus+ projektu naziva „Keep in Touch: Make Tourism Sustainable!“. Projekt je proizašao iz suradnje učenika i profesora iz pet srednjih škola iz pet zemalja: Italije, Grčke, Rumunjske, Turske i Hrvatske. Prvenstveni cilj je da učenici u turizmu pružaju vještine potrebne za stvaranje održive budućnosti turizma u globalnom svijetu.

-Sudjelovala sam već na ovakvim projektima. Prošle godine bila sam u Rumunjskoj na tjedan dana i bila sam presretna što sam upoznala tu zemlju i naučila mnoge stvari o njenoj kulturi. Prevoditelj sam na projektima i radujem se što smo ove godine mi domaćin. Cilj nam je da se ljudi povežu i da stvore prijateljsku atmosferu među zemaljama sudionicima, tvrdi Nina Štranjger, učenica Ekonomsko – turističke škole Karlovac

Projekt uključuje i pet mobilnosti za učenike te njihove mentore u gradovima sudionicima. Do sada su mobilnosti u sklopu projekta bile održane u Termoliju u Italiji, na Rodosu u Grčkoj te u gradu Busteni u Rumunjskoj. Posljednja razmjena održat će se u Turskoj u proljeće 2023. Na razmjeni je 30 učenika i mentora iz zemalja sudionika.

-Koristimo engleski jezik ali mislim da je to manje bitan dio. Po meni je najbitniji dio, zapravo, da shvatimo da smo svi dio jedne velike zemlje, jedne obitelji. Granice su nešto što smo mi sami umjetno stvorili ali jednostavno ideš okolo, puniš svoje atome u svakoj zemlji koju posjetiš, ističe profesor Luka iz Italije

Učenici su kod samog dolaska u Karlovac posjetili gradsku vijećnicu, a u narednim danima posjetit će Plitvička jezera, Zagreb i Šibenik. Na kraju razmjene vratit će se u Karlovac i imati svoj završni projekt u slatkovodnom akvariju „Aquatika“, a potom i večeru na starom gradu Dubovcu. Učenici će biti smješteni u hotel, a tijekom cijele razmjene kroz projekt će ih voditi vrijedni učenici Ekonomsko – turističke škole Karlovac i njeni djelatnici. Erasmus+ projekti u razdoblju 2021. – 2027. izrazito su usmjereni na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu. Njegov proračun iznosi oko 26,2 milijarde eura što je gotovo dvostruko više nego što je bilo dodijeljeno za prethodni program (2014. – 2020.).